Χρηστικά

Ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής


H ξέφρενη άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου και η έντονη-εύλογη ανησυχία ότι οι αυξήσεις θα μετακυληθούν στα ενεργειακά τιμολόγια και στους καταναλωτές, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Ενέργειας σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επαναφέρει το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά, το οποίο είχε εφαρμόσει πριν από μερικούς μήνες. Η ενεργοποίηση του εν λόγω σχεδίου προβλέπει ότι οι μονάδες παραγωγής θα αμείβονται μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους και τα υπερέσοδα που θα συγκεντρωθούν θα αποδοθούν σε επιδοτήσεις νοικοκυριών που πλήττονται από νέα έκρηξη τιμών.

Η αύξηση της χονδρικής τιμής τον Νοέμβριο είναι εντυπωσιακή σε σχέση με τον Οκτώβριο, καθώς καταγράφεται άνοδος 55%! Η μέση τιμή ανα μεγαβατώρα τον προηγούμενο μήνα ήταν 91,51 ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο «τρέχει με 139,22 ευρώ.

Την περασμένη Τρίτη μάλιστα, έσπασε το φράγμα των 200 ευρώ, με τη μέγιστη τιμή να «σκαρφαλώνει» στα 229,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η πτώση της θερμοκρασίας και η αύξηση της ζήτησης ενέργειας που καλύπτεται κατά 52% από τις «τσιμπημένες» τιμές του φυσικού αερίου, αποτελούν τη βασική αιτία για την ανοδική πορεία των χονδρικών τιμών στη χώρα μας και στη Γηραιά Ηπειρο. Υπό αυτό το πρίσμα και αν η κατάσταση δεν αλλάξει επί τα βελτίω τις επόμενες εβδομάδες, η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η τιμή της κιλοβατώρας στα ενεργειακά τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) μπορεί να ξεπεράσει τα 18 λεπτά τον Δεκέμβριο.

Σκυλακάκης: Οι υψηλές τιμές ρεύματος δεν θα φτάσουν στον καταναλωτή

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης διαβεβαίωσε πως δεν θα περάσουν στον Έλληνα καταναλωτή οι αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.  Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου στη Βόρεια Ευρώπη υπάρχει μια περίοδος νηνεμίας, που έσπρωξε ψηλά τις ευρωπαϊκές τιμές, αν και η Ελλάδα είχε λόγω των ΑΠΕ αισθητά χαμηλότερες τιμές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο η έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης με την Νοτιοανατολική Ευρώπη και άλλοι λόγοι, οδήγησαν στη υπερβολική αύξηση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή μας.

«Η αντιμετώπιση των δύο πρώτων δυσλειτουργιών απαιτεί χρόνο και θεσμικές παρεμβάσεις. Ενδιαμέσως χρειαζόμαστε όμως ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων - προσθέτω και τις επιχειρήσεις σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση φαινόμενα βίαιων αναταράξεων των τιμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

 

Διαβαστε επισης