Τον δρόμο για την κύρωση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, έχει πάρει η συμφωνία που υπογράφηκε προχθές στις Πρέσπες από τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Είναι το πρώτο από τα βήματα που πρέπει να κάνει η σκοπιανή κυβέρνηση, προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία εντός της χώρας της.
Παρά το γεγονός ότι θεωρείται σχεδόν σίγουρο-βέβαιο ότι η συμφωνία θα «περάσει» από το σκοπιανό Κοινοβούλιο, η διαδικασία που ακολουθείται δεν θεωρείται απλή και αυτό προκύπτει κυρίως εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης του προέδρου Ιβάνοφ.
Χθες το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα. Με βάση τα προβλεπόμενα το κοινοβούλιο θα συνέλθει με απόφαση του προέδρου του Ταλάτ Τζαφέρι στις 11 τοπική ώρα σήμερα και θα συζητήσει για την ανάγκη υιοθέτησης της συμφωνίας.
Εφόσον ανάψει το» πράσινο φως» επ' αυτού, όπως αναμένεται, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή.
Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές.
Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.