Επικαιρότητα

Πειραιάς: 15 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της περιοχής Αγίου Διονυσίου


Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Πειραιά για την υλοποίηση του έργου: «Μελέτη αστικής ανάπλασης περιοχής Αγίου Διονυσίου, Δήμου Πειραιά».

Η μελέτη του έργου έχει εκπονηθεί από το Δήμο Πειραιά, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 15.000.000 €, θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας και θα υλοποιηθεί από τη Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι στη περιοχή του Αγ. Διονυσίου, που βρίσκεται βόρεια του επιβατικού λιμένα, αποτυπώνονται ανάγλυφα τα αποτελέσματα της αποβιομηχάνισης, της παρακμής και εν γένει της υποβάθμισης του δημόσιου χώρου.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η περιοχή αυτή συνιστά έναν ιδιόμορφο θύλακα μεταξύ των περιοχών αστικής κατοικίας και του λιμανιού και με το έργο αυτό επιχειρείται η αποκατάσταση της ενότητας των χρήσεων, καθιστώντας την, όμως, φιλική για τους κατοίκους, με ταυτόχρονη δυνατότητα ένταξης νέων δραστηριοτήτων

Ακόμα, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε έκταση 458 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει 12 δρόμους (Γραβιάς, Μεθώνης, Αιτωλικού, Μαυρομιχάλη, Φωκίωνος, Κάστορος, Θερμοπυλών, Βλαχάκου, Δραγατσανίου, Χαϊδαρίου, Ασκληπιού και Θεσμοφορίου). Θα γίνουν ανακατασκευές οδοστρωμάτων με αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων, ανανέωση του αστικού εξοπλισμού, φυτεύσεις, προσαρμογή και επέκταση του δικτύου απορροής όμβριων υδάτων κλπ.

Τέλος, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της ανάπλασης τονίζοντας ότι αποτελεί συνέχεια ενός συνόλου παρεμβάσεων και αναπλάσεων στην ίδια περιοχή (Ηετιώνεια Πύλη, Καστράκι κ.α), στα όρια των Δήμων Πειραιά και Δραπετσώνας- Κερατσινίου που έχουν στόχο να βγάλουν την περιοχή από την παρατεταμένη υποβάθμιση και παρακμή, να την καταστήσουν σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή προσελκύοντας νέες οικονομικές δραστηριότητες.

Το σχέδιο αυτό συνιστά την απόδειξη ότι η πόλη μπορεί να τολμά, να εκπονεί και να υλοποιεί το δικό της σχέδιο για το λιμάνι, με όρους περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθησίας αλλά και οικονομικής βιωσιμότητας.