Οικονομία

«Παζάρι» με τους Θεσμούς για τις κοινωνικές παροχές


Οι κοινωνικές παροχές και τα πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, βρίσκονται στον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και της ενεργειακής ακρίβειας. Το κυβερνητικό σχέδιο λαμβάνει ως δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία, βάσει όλων των στοιχείων αλλά αναλύσεων από εγχώριους και διεθνείς φορείς, θα «τρέξει» άνω του 6,1% το 202, θα ξεπεράσει δηλαδή την πιο πρόσφατη εκτίμηση που έκανε το ΥΠΟΙΚ. 

Αυτό συνεπάγεται ότι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να χορηγήσει τα συμπληρωματικά μέτρα και τις λοιπές κοινωνικές παροχές, που αποσκοπούν στον περιορισμό των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση. Αυτή είναι η ελληνική «θεώρηση», για την οποία όμως πρέπει να πειστούν οι Θεσμοί. Οι δανειστές, έρχονται αύριο στην Αθήνα, ενόψει της 12ης αξιολόγησης, η οποία είναι πιθανόν να λάβει τη μορφή «παζαριού», αναφορικά με τις κοινωνικές παροχές που επιδιώκει να χορηγήσει η κυβέρνηση. 

Η ελληνική επιχειρηματολογία αναφορικά με την ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ και τη δημιουργία των δημοσιονομικών συνθηκών για την απόδοση κοινωνικών παροχών, θα τεθεί στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών. Το πλάνο του οικονομικού επιτελείου εδράζεται σε δύο άξονες: πρώτον σε εφαρμογή πρόσθετων φορολογικών ελαφρύνσεων και δεύτερον με την καταβολή κοινωνικού μερίσματος. Προφανώς, ο δημοσιονομικός χώρος που απαιτείται για την «εκτέλεση» των εν λόγων σκοπών, είναι αρκούντως μεγάλος. Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι διαθέτει τα εχέγγυα και τις εγγυήσεις που προκύπτουν από τον ρυθμό ανάπτυξης, για το κάνει, ωστόσο, οι Θεσμοί δεν πρόκειται αναντίρρητα να συμφωνήσουν επί των ελληνικών προθέσεων.

Πόσω μάλλον, όταν υπάρχουν διαπιστωμένες σημαντικές καθυστερήσεις, εκ μέρους της ελληνική πλευράς, για σειρά μεταρρυθμίσεων που εμπεριέχονται στην 12η αξιολόγηση και αναμφίβολα δημιουργούν περαιτέρω προσκόμματα στη διαπραγμάτευση. Η βραδυπορία στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και οι εκκρεμείς συντάξεις, αποτελούν «βαρίδια» για την ελληνική πλευρά και σημεία κριτικής που ασκούν κατ’ επανάληψη οι Θεσμοί.

Οι Θεσμοί λειτουργούν με τεχνοκρατική λογική κατά τις αξιολογήσεις, αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού ελεγκτικού μηχανισμού, επηρεάζονται από τις διαμορφωθείσες τάσεις και απόψεις, εντός της Ε.Ε. Υπό αυτή την έννοια η επικείμενη ανάληψη του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, από τον Κρίστιαν Λίντνερ, θιασώτη του δόγματος Σόιμπλε και της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, εκπέμπει έστω και εμμέσως, τα ανάλογα μηνύματα προς τις Βρυξέλλες και φυσικά προς τους Θεσμούς, μ' ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τρέχουσα διαπραγμάτευση.

Επί τάπητος ο ΕΝΦΙΑ

Επίσης επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το κυβερνητικό σχέδιο που αφορά τη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, ενόψει του 2022. Ο νέος ΕΝΦΙΑ, θα υπολογιστεί με βάση της νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν προ μηνών και οι οποίες προσεγγίζουν τις εμπορικές και βάζουν τέλος σε ένα στρεβλό καθεστώς που ίσχυε για πολλά χρόνια. Επίσης θα υπάρξει νέα κλίμακα με νέους συντελεστές, που θα αυξάνονται προοδευτικά, ανάλογα με την τιμή ζώνης, ενώ προβλέπεται κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο όπως αυτός εφαρμόζεται σήμερα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα