Άμυνα & Διπλωματία

Παρακαλάει η Τουρκία, όχι από τις ΗΠΑ και στο βάθος Ισραήλ


Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν.

Ο ΥΕΘΑ των ΗΠΑ έστειλε τελεσίγραφο-επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του για το ζήτημα των F-35/S-400 και η Αγκυρα απάντησε δύο μέρες μετά, ενώ και η τηλεφωνική συνομιλία δεν απέδωσε.

Ο Χουλουσί Ακάρ αποδοκίμασε απερίφραστα το τελεσίγραφο, δηλώνοντας ότι είναι «ανάρμοστο» και ότι αντίκειται στο «πνεύμα της (Ατλαντικής) Συμμαχίας». Την άποψη αυτή εξέφρασε και στον  Αμερικανό ομόλογό του.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν, ο Ακάρ «έδωσε έμφαση στην ανάρμοστη διατύπωση, που δεν συνάδει με το πνεύμα της (Ατλαντικής) Συμμαχίας», μέλη της οποίας είναι οι δύο χώρες.

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του επιστολή, όπου έδινε στην Τουρκία διορία μέχρι την 31η Ιουλίου για να αποσυρθεί από την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400, τα οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί ασύμβατα με το νέο μαχητικό F-35, το οποίο θέλει επίσης να αποκτήσει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, εάν έως την 31η Ιουλίου η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά, οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται τώρα στις ΗΠΑ στα F-35 θα απελαθούν.

Στο τέλος, οι Ακάρ και Σάναχαν συμφώνησαν να συναντηθούν στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Από την αντιπαράθεση Τουρκίας-ΗΠΑ επωφελείται εμμέσως το Ισραήλ, που γίνεται ακόμη πιό σημαντικός εταίρος-σύμμαχος των Αμερικανών στην περιοχή.

Ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ελ Μπεν-Νταχάν, δήλωσε ότι η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών με το Ισραήλ και να ενισχύσει τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35. “Θα μπορούσε επίσης το Ισραήλ να αναλάβει ένα ακόμη κομμάτι το προγράμματος κατασκευής των F-35".

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών και ισραηλινών ΜΜΕ, μέρος των εργασιών που επρόκειτο να γίνουν σε εργοστάσια στην Τουρκία,  μπορεί να εκτελεσθούν στο Ισραήλ, αν τελικά δεν "τα βρουν" Ουάσιγκτον-Αγκυρα

Διαβαστε επισης