«Σε αυτόν το νέο ψηφιακό κόσμο τον οποίο χτίζουμε και τον χτίζουμε μαζί και θα πρέπει να τον τρέξουμε μαζί πρέπει να δούμε τι εργαλεία υπάρχουν και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει την ώρα αυτήν να εκμεταλλευτούμε την στιγμή». Με αυτά τα λόγια άρχισε τον χαιρετισμό του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το πρόγραμμα Smart Readiness: «Ευκαιρίες και προκλήσεις
για εγκαταστάτες οπτικών δικτύων» που διοργάνωσε η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. Συγκεκριμένα, μιλώντας για το πρόγραμμα Smart Readiness που ήδη υλοποιείται ο υπουργός επεσήμανε ότι «την ώρα αυτή πρέπει να τρέξουμε λίγο παραπάνω, δεν θα βρούμε τέτοια εργαλεία τα οποία χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά τα εργαλεία είναι εδώ και μας περιμένουν. Το Smart Readiness είναι ένα από αυτά τα εργαλεία». Τόνισε μάλιστα πως είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθούν τα 100 εκατ. ευρώ του προγράμματος και «το περίπου 40% των σπιτιών από τα οποία περνά η οπτική ίνα να το κάνουμε κομμάτι του καινούργιου ψηφιακού κόσμου. Εκτός από το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχει και δεύτερο voucher το οποίο επίσης έρχεται να ‘κουμπώσει' με αυτήν την προσπάθεια που λέγεται Gigabit voucher και θα χρηματοδοτήσει την διαφορά την τιμής από ένα απλό πακέτο σε ένα ευρυζωνικό πακέτο πάνω από 250 Mbps». Όπως διευκρίνισε «την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε και η νέα ΚΥΑ προκειμένου για να προχωρήσει η δουλειά μας ακόμη πιο γρήγορα, θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, πρέπει να ρίξουμε στις πολυκατοικίες όση δύναμη έχουμε διότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μας περιμένει. Του χρόνου τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουμε τελειώσει και να έχουμε απορροφήσει και τα 100 εκατ. του προγράμματος Smart Readiness και τα 80 εκατ. του Gigabit voucher».
Έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη που έχει «ο τεχνικός κλάδος να φέρει ευρυζωνικότητα σε κάθε ελληνικό σπίτι είτε είναι στο κέντρο της Αθήνας ή σε κάποιο χωριό», αλλά και «για ιστορική ευκαιρία να φέρουμε ευρυζωνικότητα σε όλη την Ελλάδα».
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στην νέα έκθεση για την ψηφιακή δεκαετία τον δείκτη DESI που βγήκε την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι «δείχνει η Ελλάδα είναι μπροστά και όλα αυτή η δουλειά που γινόταν από τον προκάτοχό μου, Κυριάκο Πιερρακάκη και συνεχίζεται με εμάς ως νέα διοίκηση αυτή η δουλειά πλέον φαίνεται. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ουραγός στις ψηφιακές υπηρεσίες, είναι πάνω από τον μέσο όρο σε παρα πολλούς δείκτες και αυτό το οφείλουμε σε όλο το οικοσύστημα πληροφορικής της χώρας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ