Οικονομία

Παπανάτσιου: Προτεραιότητα μας η δίκαιη ανάπτυξη


Για την επίτευξη ενός κλίματος οικονομικής σταθερότητας, μίλησε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, το βράδυ της Παρασκευής σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λάρισας, με τίτλο «Η Φορολογική Δικαιοσύνη Όχημα για την Ανάπτυξη. Στόχος ένα Απλό και Σταθερό Φορολογικό Σύστημα».

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι «προτεραιότητα μας είναι η δίκαιη ανάπτυξη μέσα σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον», ενώ υποστήριξε ότι «το τέλος των μνημονίων σήμανε μια νέα περίοδο για την κυβέρνηση».

Η κ. Παπανάτσιου αναφερόμενη στις περιόδους των προηγούμενων κυβερνήσεων, είπε ότι «γίναμε όλοι μάρτυρες του λεγόμενου θανάτου του εμποράκου» και επισήμανε ότι «ένας από τους πρώτους στόχος της κυβέρνησης μετά την αναστήλωση του κοινωνικού κράτους ήταν η ανατροπή του νεκρικού κλίματος που επικρατούσε στην αγορά, η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Σχετικά με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης η κα Παπανάτσιου είπε ότι η κυβέρνηση μείωσε το φόρο εισοδήματος του μικρού επιτηδευματία με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, από το 26% στο 22%, , αλλά και σύνδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το φορολογητέο εισόδημα.

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε επίσης ότι η έξοδος από τα προγράμματα και η επίτευξη δημοσιονομικού χώρου επέτρεψαν στην κυβέρνηση να προχωρήσει «σε θετικά μέτρα για τη μεσαία τάξη και των επιχειρήσεων με μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 29% στο 28% για το 2019 και σταδιακά κατά μία μονάδα ανά έτος, ώστε να φτάσει το 25% το 2022, αλλά και τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 10% για το φορολογικό έτος 2019 και για τα επόμενα έτη».

Επίσης η υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «στην προσπάθεια δίκαιης φορολόγησης», η κυβέρνηση κατήργησε και μέτρα μνημονιακών νόμων, όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος για συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών, για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση πτώχευση ή αδράνεια, τους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και τους αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

Όσον αφορά το ζήτημα της φορολογικής συμμόρφωσης, η κ. Παπανάτσιου επισήμανε ότι «όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμμόρφωση αν δεν υπάρχει αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός και πως οι φορολογικοί συντελεστές από μόνοι τους είτε είναι ψηλοί είτε είναι χαμηλοί δεν πρόκειται να φέρουν έσοδα».

«Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την μείωση των φορολογικών συντελεστών. Σε χώρες για παράδειγμα όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία που σημειώνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι φορολογικοί συντελεστές είναι σε υψηλότερα από την Ελλάδα επίπεδα» είπε η κ. Παπανάτσιου.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμα σε φορολογικά κίνητρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και σχετίζονται - όπως είπε - με την προσέλκυση επενδύσεων.

Τέτοια κίνητρα, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, αφορούν την πρόσληψη νέων ή και μακροχρόνιων ανέργων, για επενδύσεις που σχετίζονται με την εξοικονόμηση περιβαλλοντικών όρων, για επενδύσεις σχετικές με οπτικοακουστικές παραγωγές αλλά και για επενδύσεις επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.

Τέλος η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, ενώ επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις για την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.