Υγεία

Παπαευαγγέλου: Θα μπαίνουν στη χώρα και όσοι έχουν κάνει εμβόλια τα οποία δεν έχουν εγκριθεί στην ΕΕ


Σημαντική μείωση της επίπτωσης της πανδημίας στις ηλικίες άνω των 55 ετών καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, όπως είπε απόψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «υπάρχει σταδιακή και σταθερή μείωση των νέων κρουσμάτων και η χώρα μας πλέον κατατάσσεται στις ευρωπαϊκές χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα».

Ωστόσο, όπως είπε, εξακολουθούμε να έχουμε 9.500 ενέργα κρούσματα σε όλη την επικράτεια και υπάρχουν περιοχές, όπως η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα και η Φλώρινα, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο πορτοκάλι (επίπεδο 3) και θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο, ώστε να περιορίσουν την επιδημία.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη για εμβολιασμό, υπογραμμίζοντας πως την εβδομάδα που πέρασε -όσον αφορά τις ηλικίες άνω των 65 ετών- το 92% όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί και το 98% όσων χάθηκαν από κορονοϊό δεν είχαν προλάβει να κάνουν το εμβόλιο.

Η ίδια προέβλεψε, ωστόσο, ότι στο τέλος του μήνα, οι διασωληνωμένοι στην χώρα ίσως να είναι λιγότεροι από 200.

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, στο 2,3% όπως, όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων. Το Rt στην επικράτεια είναι στο 0,83%. Η βελτίωση της πανδημία στη χώρα αποτυπώνεται και στα νούμερα όπως εξήγησε. Είχαμε 6.500 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα- κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα. Σημαντική είναι και η αποκλιμάκωση στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, με τις νέες εισαγωγές να είναι λιγότερες από τον αριθμό των εξιτηρίων. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει σημαντικά μειωθεί και είναι σήμερα στα 36 έτη.

Ωστόσο, η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας, η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας πως η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει.

Σύμφωνα και με τους διεθνείς οργανισμούς, όπως είπε, υπάρχει ακόμα κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. «Δεν είναι απίθανη δραματική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι αν δεν προσέξουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. «Να απολαύσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες με προσοχή, ώστε να αποφευχθούν οι νέες μολύνσεις» είπε, αναφερόμενη στα μέτρα που επικαιροποιεί Επιτροπή ενόψει του καλοκαιριού, με βάση και την περσινή εμπειρία. Όπως είπε θα γίνεται καθημερινή παρακολούθηση των δεδομένων, ιδιαίτερα σε τουριστικούς προορισμούς, η είσοδος των τουριστών στη χώρα θα γίνεται με την ειδική φόρμα PLF, με αρνητικό μοριακό τεστ, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης και δειγματοληπτικός αριθμός rapid test στο αεροδρόμιο.

Επίσης, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι θα μπορούν να μπαίνουν στη χώρα και όσοι έχουν κάνει εμβόλια τα οποία δεν έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από εισήγηση της Επιτροπής. Πρόκειται για τα Novavax, Sinovac Biotech, Sputnic, Sinopharm και CanSino Biologics.

Τέλος, η καθηγήτρια τόνισε ότι οι τουρίστες θα μπορούν να μπαίνουν και από τα χερσαία σύνορα, ενώ αναφερόμενη στις προδιαγραφές σε ξενοδοχεία και πλοία είπε ότι αυτές θα επικαιροποιηθούν, αναφέροντας επίσης ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό τεστ και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για τα μέτρα που ισχύουν και επικαιροποιούνται όσον αφορούν την κρουαζιέρα.

Μιλώντας για τις παιδικές κατασκηνώσεις είπε ότι οι οδηγίες έχουν αναθεωρηθεί και θα εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα.