Υγεία

Παπαευαγγέλου: Επιβαρυμένο είναι το φορτίο σε Αιτωλοακαρνανία και σε κάποια νησιά


Σταθερά πτωτική είναι η πορεία που εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώνεται, όπως μειώνεται και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και των εισαγωγών στις ΜΕΘ, ενώ ο δείκτης Rt είναι σήμερα στο 0,83, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την αποψινή ενημέρωση.

Ωστόσο, επισήμανε ότι παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις με διασπορά στην κοινότητα και αυτό είναι το αποτύπωμα της μετακίνησης το Πάσχα. Επιβαρυμένο είναι το φορτίο σε Αιτωλοακαρνανία και σε κάποια νησιά, όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Νάξος η Κέρκυρα και η Σκίαθος.  

Τα νέα κρούσματα σε κάποιες από αυτές τις περιοχές, αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 20-36 ετών, που δεν χρειάσθηκε να νοσηλευτούν καθώς πέρασαν ήπια τη λοίμωξη.

«Είναι σαφές ότι το Πάσχα οι νεότεροι πήγαν να δουν τους δικούς τους και μετέφεραν τον ιό σε αρκετές Περιφέρειες της χώρας», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση και οι συναθροίσεις παραμένουν οι κύριες εστίες διασποράς του ιού.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των ατομικών συμπεριφορών και περιορισμών» τόνισε και πρόσθεσε ότι η επιτροπή του υπουργείου Υγείας παραμένει ανήσυχη, γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι ψηλός, παρότι αυτό σχετίζεται και σε μεγάλο βαθμό με τα αυξημένα τεστ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα για χαλάρωση των μέτρων, ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όσο ανοίγουν οι δραστηριότητες αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων» είπε στη συνέχεια και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην αξία των ατομικών τεστ, τα οποία από την αρχή εφαρμογής τους, κατάφεραν να διαγνώσουν 14.000 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του ιού. Μάλιστα, μιλώντας γι' αυτό το νέο εργαλείο, όπως είπε, φάνηκε πως την περασμένη εβδομάδα το 26,6% των νέων διαγνώσεων (η μία 1 στις 4) στηρίχθηκε στα ατομικά τεστ.

«Στόχος μας είναι να βρίσκουμε όλο και περισσότερους ασυμπτωματικούς, να τους απομονώνουμε και να προστατεύουμε τον κοινωνικό τους περίγυρο» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας πως τα τα ατομικά τεστ δε συστήνονται πουθενά στον κόσμο σε μικρά παιδιά και βρέφη, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι αν έχουν μολυνθεί, πιθανότατα θα έχουν μολυνθεί από τους γονείς τους οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν το ατομικό τεστ.