Επιχειρήσεις

Παπαδημητρίου (EY Ελλάδος): Τα μεγάλα «στοιχήματα» του 2024 για οικονομία και επιχειρήσεις


Σε ένα ασταθές και αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον με σημαντικές προκλήσεις, η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις της χώρας εισέρχονται στη νέα χρονιά με θετικές προοπτικές, αλλά και αντιμέτωπες με μεγάλα «στοιχήματα».

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος EY Ελλάδος, «για το 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για την Ελλάδα, έναντι 1,3% στο σύνολο της ΕΕ και 1,2% στην Ευρωζώνη».

«Σε μεγάλο βαθμό» τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου «η ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εκτός από τον τουρισμό, προέρχεται από την εντυπωσιακή ενίσχυση των επενδύσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 7,1% το 2023, με πρόβλεψη 15,1% για το 2024, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο». Ειδικότερα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) αυξάνονται εκθετικά τα τελευταία χρόνια, όπως διαπιστώνει και η σειρά ετήσιων ερευνών, EY Attractiveness Survey Ελλάδα, ενώ καταγράφεται και μία σημαντική στροφή σε κλάδους με μεγάλη προστιθέμενη αξία, όπως η τεχνολογία και η πληροφορική. «Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, επιπλέον, εκτός από τη μείωση του κόστους δανεισμού για το Δημόσιο, τις τράπεζες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι θα δώσει και σημαντική ώθηση στις ξένες επενδύσεις» συμπληρώνει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, πέρα από τα βελτιωμένα θεμελιώδη της οικονομίας, η χώρα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, χαρακτηρίζεται και από πολιτική σταθερότητα, σε μία χρονιά με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 60% του ΑΕΠ - μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - οι οποίες ενδέχεται να κλονίσουν περαιτέρω το παγκόσμιο σύστημα.

Μεγάλη πρόκληση η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Οι θετικές αυτές εξελίξεις για την Ελλάδα, δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, σύμφωνα με όσα επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδημητρίου. «Ο πληθωρισμός, παρά τις αυξομειώσεις του, επιμένει, οδηγώντας σε αυξημένες τιμές και κόστη παραγωγής, με άμεσο αντίκτυπο για τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αποτελεί μία πρόκληση που δεν επηρεάζει αποκλειστικά και μόνο τη χώρα μας, αλλά το σύνολο των οικονομιών, όπως είδαμε και από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων τον χρόνο που μας πέρασε, από κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Συγχρόνως, όμως, η Ελλάδα, το 2024, πρέπει να κερδίσει μία σειρά από κρίσιμα «στοιχήματα». «Θα αναφέρω συνοπτικά την έγκαιρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, και ιδιαίτερα εκείνων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχουν πιεστικό χρονικό ορίζοντα, και την αύξηση των εσόδων, κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, για να οδηγηθούμε σε διατηρήσιμα πλεονάσματα και να συνεχιστεί η μείωση του δημόσιου χρέους, καθώς και η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας. Και βέβαια, πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση και η διασύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς, η απονομή της δικαιοσύνης, η ενεργειακή μετάβαση με περαιτέρω μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, το ασφαλιστικό, και η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του Δημοσίου» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος EY Ελλάδος.

Αναγκαίος ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων


Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται και αυτές αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, καθώς καλούνται να προσαρμοστούν στις μεγάλες αλλαγές που επαναπροσδιορίζουν το παγκόσμιο περιβάλλον: τεχνολογικές εξελίξεις όπως η άνοδος της GenAI, κλιματική κρίση, νέες απαιτήσεις της κοινωνίας, μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών, αλλά και των εργαζόμενων.

«Σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς, για να παραμείνει ζωντανός και χρήσιμος ένας οργανισμός, οφείλει να παρακολουθεί, να κατανοεί και να προσαρμόζεται διαρκώς στις εξελίξεις. Αυτό, μας οδηγεί στην επιτακτική ανάγκη του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, ώστε να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους έναντι των επερχόμενων αλλαγών και να μπορέσουν να παράξουν ευρύτερη αξία» τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου και συμπληρώνει: «Μετασχηματισμός δεν είναι απλά η βελτίωση του υπάρχοντος μοντέλου λειτουργίας της επιχείρησης. Είναι ένα εγχείρημα που περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές σε στρατηγικές κατευθύνσεις, επιχειρησιακές λειτουργίες, τεχνολογίες, οργανωτικές δομές και εταιρική κουλτούρα. Για εμάς στην ΕΥ, είναι μια ολιστική διαδικασία, όπου οι οργανισμοί θα πρέπει να τοποθετούν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της αλλαγής, να ενσωματώνουν με ταχείς ρυθμούς νέες τεχνολογίες και να προωθούν την καινοτομία σε ευρεία κλίμακα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της EY Ελλάδος, πολύ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η πρόσφατη έρευνα, EY Transformation Survey Ελλάδα 2023 έδειξε πως ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα αυτή και βρίσκονται ήδη σε διαδικασία μετασχηματισμού, επενδύοντας σημαντικούς πόρους σε αυτό το εγχείρημα. «Ωστόσο, πρόκειται για ένα μακρύ και συνεχές ταξίδι, που διαμορφώνεται από το δυναμικό εξωτερικό περιβάλλον. Και σήμερα, το περιβάλλον αυτό, είναι πολύ πιο ρευστό από ό,τι έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες» αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου.

Η ετήσια έκθεση της ΕΥ-Parthenon, Geostrategic Outlook 2024, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα, καταγράφει 10 εξελίξεις που θα επηρεάσουν καθοριστικά τον πλανήτη το 2024, δημιουργώντας σημαντικούς κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες, για τις επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους, ο διευθύνων σύμβουλος EY Ελλάδος ξεχωρίζει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη αλλά και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, την ανάδειξη της οικονομικής αυτάρκειας σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για πολλές κυβερνήσεις, την προσπάθεια διαφοροποίησης των εφοδιαστικών αλυσίδων, τον ανταγωνισμό για την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και κρίσιμα ορυκτά, και τις πιέσεις για αναδίπλωση στις πολιτικές για το κλίμα. «Σε μία διασυνδεδεμένη και πολυπολική παγκόσμια οικονομία, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις επιπτώσεις των εξελίξεων αυτών και να τις ενσωματώσουν στη στρατηγική τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εξαγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν σήμερα σημαντική παρουσία σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη» επισημαίνει ο κ. Παπαδημητρίου.