Χρηστικά

Πάνω από 650.000 φορολογούμενους στοχοποίησε η ΑΑΔΕ!


Η νέα αύξηση των χρεών προς το Δημόσιο και η φθίνουσα πορεία των ρυθμίσεων των χρεών εντείνει τις κατασχέσεις της Εφορίας

Περισσότεροι από 650.000 φορολογούμενοι βρίσκονται προ της επιβολής κατασχέσεων από τις εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου το σύνολο των οφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) προς τη Φορολογική Διοίκηση ανήλθε σε 3.926.439 ΑΦΜ, δηλαδή σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι έχουν μικρές ή μεγάλες οφειλές προς την εφορία.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως σε 2.206.046 οφειλέτες είναι δυνατή η λήψη αναγκαστικών μέτρων, όπως κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων κ.λπ.). μέτρα τα οποία έχουν ήδη επιβληθεί σε 1.550.838 οφειλέτες.

Στο πλαίσιο αυτό, σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι 655.208 οφειλέτες, στους οποίους η εφορία μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους, εφόσον δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Αντίθετα, δεν κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις οι  1.720.393 οφειλέτες, καθώς το χρέος τους είναι κάτω 500 ευρώ.

Ποια μέτρα λαμβάνονται

Όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ  δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής, κ.λπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ, γλιτώνουν την κατάσχεση των καταθέσεων, αλλά ενδεχομένως να τους κατασχεθούν ποσά χείρας τρίτων, δηλαδή μισθοδοσία, σύνταξη, είσπραξη ενοικίου κ.λπ.

Στο ποσό αυτό, δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.

Σε ότι αφορά στους έχοντες χρέη προς το δημόσιο άνω των 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, σε κατάσχεση ακινήτων.

Ακόμη, όταν το ποσό της οφειλής υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ και δεν τακτοποιείται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών, η εφορία προβαίνει στην ποινική δίωξη και στη λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, ενώ διώκεται και για ξέπλυμα χρήματος.

Πως γίνονται οι κατασχέσεις

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει την επιλογή του οφειλέτη στον οποίο θα επιβληθεί η κατάσχεση, με κριτήρια το ύψος και την παλαιότητα της οφειλής, τη φορολογική συμπεριφορά, τη διακοπή της παραγραφής ή με κριτήρια που τίθενται από τη διοίκηση (όπως, ενδεικτικά, διασταυρώσεις οφειλετών κ.λπ.).

Για τον εντοπισμό απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων, η αρμόδια φορολογική υπηρεσία πραγματοποιεί έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών, κυρίως, απαιτήσεων του οφειλέτη από τρίτους (μισθών από εργοδότες, συντάξεων από ασφαλιστικά ταμεία, ενοικίων από μισθωτές, λοιπών απαιτήσεων από τρίτους κ.λπ.).

Σε περίπτωση ύπαρξης υπολοίπου καταθέσεων σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη η κατάσχεση επιδιώκεται να επιβληθεί με την αποστολή ηλεκτρονικού κατασχετηρίου στην τράπεζα, που θεωρείται «τρίτος» και έχει ως στόχο τη δέσμευση ποσού από το υπόλοιπο του καταθετικού λογαριασμού του οφειλέτη, προκειμένου να αποδοθεί στο Δημόσιο.

Η έρευνα για τον εντοπισμό απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων διενεργείται με αναζήτηση πληροφοριών μέσω του Συστήματος Φορολογίας TAXIS, του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (ΣΜΤΛ και Λ.Π.) ή μέσω άλλων πηγών πληροφόρησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα