Οικονομία

Πάνω από 12.500 ακίνητα βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες


Πάνω από 12.500 ακίνητα βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2019, με τις διαδικασίες των πλειστηριασμών να επιταχύνονται δραματικά, καθώς έληξε η εκλογική «εκεχειρία».

Ήδη η σχετική πλατφόρμα των τραπεζών https://www.landea.gr/el όπου αναγράφονται τα στοιχεία των ακινήτων τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, εμπλουτίζεται από χθες με νέα ακίνητα, στοιχείο που αποτελεί ένδειξη κινητοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μετά το μορατόριουμ, λόγω  των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, οι τράπεζες με «ελεύθερα τα χέρια», αλλά και με τις ισχυρές πιέσεις του SSM προχωρούν σε μαζικούς πλειστηριασμούς των ακινήτων, των «κόκκινων» δανειοληπτών, είτε αυτοί είναι φυσικά πρόσωπα, είτε επιχειρήσεις.

Χθες, ο νέος επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρία διαμήνυσε στις ελληνικές τράπεζες, στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι οφείλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες ξεκαθαρίσματος του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων.

Ο αξιωματούχος του SSM, τόνισε ότι έχουν μείνει πολύ πίσω στη μάχη κατά των κόκκινων δανείων και οφείλουν να «τρέξουν».

Ήδη οι τράπεζες για το β εξάμηνο του 2019 έχουν προγραμματίσει να διενεργήσουν 12.648 πλειστηριασμούς ακινήτων, εκ των οποίων οι 5.325 θα πραγματοποιηθούν στο τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος και οι 7.323 πλειστηριασμοί στο δ΄ τρίμηνο του 2019.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, οι διπλές εκλογές φρέναραν του πλειστηριασμούς. Για σχεδόν ένα μήνα προ των εκλογών δεν πραγματοποιούνταν πλειστηριασμοί με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα κενό από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τις 8 Ιουλίου.

Ειδικότερα, είχαν προγραμματιστεί 9.882 πλειστηριασμοί, αλλά πραγματοποιήθηκαν μόλις 6.476. Μάλιστα από αυτούς, απόλυτα επιτυχημένοι (για τις τράπεζες) ήταν μόλις 538, καθώς τα ακίνητα που αφορούσαν αποκτήθηκαν από τρίτους ιδιώτες.

Άλλα 1.808 ακίνητα δεν βρήκαν αγοραστή και πέρασαν στην κυριότητα των τραπεζών, ενώ για 4.130 ακίνητα οι πλειστηριασμοί «κόλλησαν» και παρέμεινε η εκκρεμότητα.

Επίσης δεν πραγματοποιήθηκαν για διαφόρους λόγους 3.406 πλειστηριασμοί που είχαν προγραμματιστεί, με βασικότερο λόγο το πάγωμα των διαδικασιών λόγων των εκλογών.

Σε ότι αφορά στα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία, η μοναδική  επιλογή που έχουν οι δανειολήπτες, για την αποφυγή του πλειστηριασμού τους σπιτιού τους, είναι η ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας, με την υποβολή αίτησης στη σχετική πλατφόρμα η οποία έχει ανοίξει.
Σε διαφορετική περίπτωση εάν μείνουν εκτός ρύθμισης και εξακολουθήσει να είναι κόκκινο το δάνειό τους τότε η τράπεζα έχει την ευχέρεια να προβεί σε πλειστηριασμό.

Διαβαστε επισης