Ελλάδα

Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ): Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς και επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων


«Σημαντικές αυξήσεις των ονομαστικών μισθών, λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ολιγοπωλιακής συγκρότησης της αγοράς και των καρτέλ, επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, θεσμική αποκατάσταση του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, καθώς και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας με το αποθεματικό του 1,5 δισ. ευρώ από την πρώην Εργατική Εστία και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», είναι οι βασικές διεκδικήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της 24ωρης γενικής απεργίας στις 20 Νοεμβρίου 2024.

Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος τοποθετείται και για το θέμα του κατώτατου μισθού, επισημαίνοντας ότι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το Επιστημονικό Ινστιτούτο της Συνομοσπονδίας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) θα αναλύσει τα νέα δεδομένα της οικονομίας και της κοινωνίας και θα τεκμηριώσει την πρόταση για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού το 2025.

Μάλιστα, σημειώνει ότι, για τη ΓΣΕΕ, ο κατώτατος μισθός το 2024 έπρεπε να είναι πάνω από τα 900 ευρώ μεικτά, για να προσφέρει κάποια κάλυψη στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, που επέφερε η ακρίβεια.

Όπως υποστηρίζει, το καλύτερο εργαλείο για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και, βεβαίως, για την αύξηση του ποσοστού κάλυψης του μισθωτού από Συλλογικές Συμβάσεις είναι η επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.).

Ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις που κατέθεσε η Συνομοσπονδία επί του πορίσματος της Επιτροπής για την ενσωμάτωση της Οδηγίας ΕΕ 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς, ο κ. Παναγόπουλος απαντά, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Εμείς προτείνουμε, στην περίπτωση υιοθέτησης της πρότασης της Επιτροπής, να θεσμοθετηθεί η ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην Επιστημονική Επιτροπή, ώστε να τους αναγνωριστούν αποφασιστικές αρμοδιότητες στον προσδιορισμό και την επικαιροποίηση του κατώτατου μισθού, όπως αξιώνει η Οδηγία στα άρθρα 7 και 17, παρ. 3. Επίσης, προτείνουμε η γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου να λαμβάνει υπόψη της σημαντικά κοινωνικά δεδομένα, που προσδιορίζουν τον επαρκή κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο και την αξιοπρεπή διαβίωση του εργαζομένου και της οικογένειάς του, όπως την απόκλιση του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου από το επίπεδο του μισθού/ημερομισθίου αξιοπρεπούς διαβίωσης, τον δείκτη σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών, τον δείκτη φτώχειας στην εργασία και τον δείκτη διανομής του εισοδήματος μεταξύ κερδών/μισθών».

Τέλος, αναφορικά με τις προκλήσεις, με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη η αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, ο κ. Παναγόπουλος τονίζει ότι οι προκλήσεις είναι πολλές.

«Ανάμεσα σε αυτές θα υπογράμμιζα την ανάγκη άμεσης θεσμικής ενίσχυσης της προστασίας της εργασίας, με έμφαση στην αξιοπρεπή διαβίωση των μισθωτών, στην ποιότητα της εργασίας και στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, όπως και τη μεγάλη πρόκληση που δημιουργούν οι υπό διαμόρφωση συνθήκες ψηφιακής μετάβασης της οικονομίας και οι επιπτώσεις αυτής στις νέες απαιτήσεις στην κατάρτιση και εκπαίδευση και στις δεξιότητες των εργαζομένων» προσθέτει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.