Άμυνα & Διπλωματία

Παναγιωτόπουλος: Δεν είναι αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές σε σχέση με πέρυσι


Στην αύξηση των μεταναστευτικών των ροών αλλά και την συνεργασία με την Τουρκία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι την αύξηση των μεταναστευτικων ροών έχει ευνοήσει και ο καιρός και ότι οι ροές θα είναι αυξημένες και τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο, αν ο καιρός είναι καλός, όπως άλλωστε είχε γίνει και πέρυσι. «Και πέρυσι ήταν αυξημένες οι ροές αυτή την εποχή. Δεν είναι περισσότερο αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες, πέρσι τέτοια εποχή. Γιατί ακούω και διάφορα λίγο υπερβολικά. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει θέμα. Κάτω, στο Νότιο Αιγαίο, οι διακινητές λειτουργούν, μία, να το πω έτσι, αποτελεσματική επιχείρηση όσον αφορά τη διακίνηση των παράνομων μεταναστών. Για αυτό το λόγο υποστήριζα πάντα, και προχθές που συνομίλησα για μια ώρα περίπου, τηλεφωνικά, με τον Τούρκο ομόλογό μου, συμφωνήσαμε ότι αυτή είναι μια εγκληματική δραστηριότητα, ευθέως εγκληματική δραστηριότητα, η οποία πρέπει να καταπολεμηθεί ή δυνατόν με συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα», υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη συνεργασία με την Τουρκία, είπε ότι αυτή πρέπει να ενταθεί «γιατί όσο το έγκλημα κυριαρχεί ή εμφανίζει αποτελέσματα, προφανώς προκύπτει μεγαλύτερη ανάγκη συνεργασίας για να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα παράνομων διακινητών». Όπως είπε, χθες συνελήφθησαν τρείς από το Λιμενικό, «κατά το μενού της χθεσινής μέρας, γιατί κάθε μέρα έχουμε περιστατικά, ας πούμε, αποτροπών, συλλήψεων και τα λοιπά. Διακινητές θεωρούνται αυτοί που έχουν στα χέρια το τιμόνι και οδηγούν τη βάρκα, τη λέμβο, το φουσκωτό, προκειμένου να φτάσουν από τα μικρασιατικά παράλια στα νησιά μας. Θεωρώ ότι έχει να κάνει η Πολιτεία κάποιες παρεμβάσεις και σε αυτό και όχι μόνο σε επίπεδο εντονότερης παρουσίας Αστυνομίας και Λιμενικού στα νησιά. Ασφαλώς και χρειάζονται ενίσχυση λόγω των περιστάσεων αυτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τους μήνες της τουριστικής σεζόν. Για παράδειγμα, έστω ότι παραδίδονται 50-100 άνθρωποι οικειοθελώς για να συλληφθούν και να φυλαχθούν στο κρατητήριο της Αστυνομίας. Καταλαβαίνετε, ότι για να τους φυλάξουν αυτούς χρειάζεται μισή αστυνομική δύναμη ενός μικρού νησιού. Και πώς θα πας να πάρεις και τους υπόλοιπους να τους συλλάβεις;».

Για το πρόβλημα με τους μετανάστες στη Ρόδο, είπε ότι έχουν μεταβεί στη Ρόδο παράγοντες του υπουργείου Μετανάστευσης και ότι η Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Ασύλου ήταν εκεί πριν από ένα-δύο μήνες, συζητώντας με τις τοπικές Αρχές σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Θα πάμε στη Ρόδο, θα συζητήσουμε με τις τοπικές Αρχές, για να δούμε τι θα κάνουμε», επεσήμανε ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα, ότι «στο μεταξύ θα πρέπει να διαχειριστούμε και τις παράνομες ροές μέρα με τη μέρα. Καταλαβαίνετε ότι όταν κάποιοι αποβιβάζονται σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει δομή, θα πρέπει αμέσως να μεταφερθούν με πρωτοβουλία του Λιμενικού ή της Αστυνομίας σε νησί με δομή. Η πλησιέστερη, στην Ρόδο, δομή, είναι αυτή στο νησί της Κω, η οποία και αυτή εμφανίζει κάποιες, να το πω έτσι, αυξημένες πληρότητες, ενώ γενικά η κατάσταση στις δομές της χώρας, νησιά και εσωτερικό, θα έλεγα, είναι ελεγχόμενη, με 50% ποσοστό πλήρωσης των δομών. Στην Κω, λόγω αυτής της πίεσης στο Νότιο Αιγαίο, η πληρότητα είναι περίπου στο 80%, άρα η Κως δεν έχει πολλά περιθώρια να υποδεχθεί πολλούς περισσότερους, εκτός αν φεύγουν από την Κω με τακτικό ρυθμό και πηγαίνουν στην ενδοχώρα. Διότι, ξέρετε, από αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται, όλοι θέλουν να φύγουν, να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, να φύγουν».

Για τις ροές στην Κρήτη είπε ότι υπάρχουν το τελευταίο διάστημα αφίξεις, οι οποίες όμως δεν γίνονται με αυτή τη συχνότητα. «Ένα ταξίδι που διασχίζει το Λιβυκό Πέλαγος δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο ένα ταξίδι ολίγων λεπτών με ένα ταχύπλοο που αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες από τα μικρασιατικά παράλια στη Ρόδο, στη Σύμη ας πούμε, έτσι είναι πιο δύσκολο ταξίδι. Επομένως, δεν είναι τόσο συχνό αυτό το φαινόμενο, πλην όμως τώρα τελευταία έχουμε και εκεί ανθρώπους που αποβιβάζονται στη Νότια Κρήτη και μεταφέρονται αυτοί κατευθείαν», εξήγησε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε ακόμα και για τη νόμιμη μετανάστευση και τους εργάτες γης, χαρακτηρίζοντας το κομμάτι αυτό μεγάλη πρόκληση, καθώς αποτελεί ανάγκη της ελληνικής οικονομίας. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στις κατασκευές, στην πρωτογενή παραγωγή, σε κάνα δύο μήνες θα πρέπει να μαζευτούν οι ελιές». Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και ήδη οι αγροτικοί συνεταιρισμοί κάνουν μετακλήσεις ομάδας εργαζομένων από τρίτες χώρες, αλλά αυτό πρέπει να γίνει πιο οργανωμένα. «Υπάρχουν σε ισχύ διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών, όπως ας πούμε, η Αίγυπτος. Αυτές και δουλεύουν και δεν δουλεύουν. Για παράδειγμα, βάσει αυτής της συμφωνίας, η Αίγυπτος έχει προσφέρει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με 5.000 ονόματα υποψηφίων Αιγυπτίων να εργαστούν στην Ελλάδα. Μπαίνει μέσα ο εργοδότης, δεν ξέρω γιατί, δεν δουλεύει μέχρι τώρα. Ίσως να έχουμε έλλειμμα ενημέρωσης, οπότε θα πρέπει να φροντίσουμε να ενημερωθούν καλύτερα οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες. Θα μπορεί να μπει μέσα ένας εργοδότης και να δει τα προφίλ κάποιων εργαζομένων και να επιλέξει κάποιους από αυτούς. Από τα 5.000 αυτά ονόματα έχουν επιλεγεί, έχουν εγκριθεί να δουλέψουν στην Ελλάδα μόνο 5. Επομένως αυτό δεν δουλεύει και πρέπει να το βελτιώσουμε», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης