Εντείνονται οι αντιδράσεις για τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, με τους οποίους θα απαξιωθούν πλήρως οι μετοχές των τωρινών μετόχων και θα ελαχιστοποιηθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ - με τεράστια ζημία του Δημοσίου, προκειμένου να επανιδιωτικοποιηθεί η τράπεζα με συμμετοχή διεθνών επενδυτών, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν μετοχές με μηδαμινό κόστος.
Το θέμα μπορεί να φθάσει στους εισαγγελείς και στα δικαστήρια με πρωτοβουλία ομάδων (μικρο)μετόχων και της Ενωσης Επενδυτών, που σχεδιάζουν να ασκήσουν κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο, στρεφόμενοι κατά της διοίκησης της τράπεζας, των αποφάσεων της Γενικής της Συνέλευσης και του ΤΧΣ που θα τους προσδώσει νομιμοφάνεια δια της ψήφου του.
Στο στόχαστρο η απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, η ανεπαρκής ενημέρωση του επενδυτικού και οι υπόνοιες χειραγώγησης της μετοχής, η οποία έχασε σε τρεις μέρες πάνω από 40%, με έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις.
Μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε πολιτικό επίπεδο - κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη σκυτάλη παίρνει η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Κυριακόπουλος προανήγγειλε επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προσφυγές στη Δικαιοσύνη, για καταστρατήγηση δικαιωμάτων των μετόχων, με παράλληλη βλάβη του δημοσίου συμφέροντος.
Κατάργηση δικαιώματος
Μιλώντας σήμερα στο «Σin» επέκρινε τη στάση του ΤΧΣ και επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για το γεγονός ότι με την ψήφο μόνο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μπορεί να εγκριθεί στη συνέλευση της 7ης Απριλίου μια αύξηση με πλήρη κατάργηση δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων - συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ΤΧΣ, δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων..
Κατά την άποψη του προέδρου της Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, δεν υπήρχε κανένας σοβαρός λόγος να καταργηθεί το δικαίωμα προτίμησης και η τράπεζα ουσιαστικά να «χαριστεί» στους νέους μετόχους που θα επιλεγούν με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών.
Οπως επισημαίνει, η απόφαση της Διοίκησης της Πειραιώς - που επικροτείται από το ΤΧΣ - για αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και αφού προηγηθεί reverse split, οδηγεί σε «όλεθρο» τους υφιστάμενους μετόχους, ιδιώτες και ΤΧΣ. Καταστρατηγώντας τον νόμο 4548/2018 και το Δίκαιο της ΕΕ, η τράπεζα φορτώνει στους νυν μετόχους όλες τις ζημίες της "εμπροσθοβαρούς" εξυγίανσης, δηλαδή του ξεφορτώματος των κόκκινων δανείων 19 δισ. ευρώ.
Σπέκουλα στη μετοχή;
Δηλώνοντας ότι θα υποβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταγγελία για χειραγώγηση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρεται στην έλλειψη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού εκ μέρους της τράπεζας και εστιάζει στο γεγονός ότι, παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις της μετοχής μεταξύ Τρίτης και Παρασκευής, δεν υπήρξε καμία αναλυτική ενημέρωση από την τράπεζα, είτε στο site της, είτε στο σύστημα Ερμής του χρηματιστηρίου.
Σημειώνει τις ακραίες διακυμάνσεις της μετοχής, από τις οποίες ενδεχομένως επωφελήθηκαν πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στην πληροφόρηση για τους όρους της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, πριν αυτοί γίνουν γνωστοί στο κοινό.
«Η αποσιώπηση, μη παροχή διευκρινήσεων ήδη από την Τρίτη, οπότε η μετοχή απογειώθηκε, έως και το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή, που η μετοχή καταβαραθρώθηκε στο απόλυτο limit down, έδωσε το περιθώριο για ένα από τα μεγαλύτερα παίγνια χειραγώγησης της μετοχής για εκείνους που είχαν εσωτερική πληροφόρηση», αναφέρει.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ενώ αναμένονταν μετά το κλείσιμο της αγοράς οι ανακοινώσεις της Τράπεζας, η μετοχή της εκτινάχθηκε στο +26%, ενώ στις επόμενες συνεδριάσεις σημειώθηκε πανικός πωλήσεων μετά την ανακοίνωση των επαχθέστατων για τους παλαιούς μετόχους όρων της αύξησης κεφαλαίου: Κατάργηση δικαιώματος προτίμησης, reverse split 16,5 προς 1 και διαγραφή 4,93 δισ. ευρώ από το μετοχικό κεφάλαιο.
"Χρύσωσε το χάπι"
Ο πρόεδρος της Ενωσης Επενδυτών επισημαίνει ότι η ίδια η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς αντιλήφθηκε σε ποιο βαθμό αδικούνται οι παλαιοί μέτοχοι. Γι αυτό την Παρασκευή με non paper που διοχετεύτηκε στον Τύπο, επιχείρησε να μετριάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις, γνωστοποιώντας ότι το 10% των μετοχών θα διατεθούν μέσω ξεχωριστής δημόσιας προσφοράς που θα απευθύνεται στους παλαιούς μετόχους της τράπεζας.
Όμως, τονίζει ο κ.Κυριακόπουλος, αυτό έγινε με ανεπίσημες «διαρροές» και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση. Μέχρι τότε όμως, σε όλες τις συνεδριάσεις οι μικρομέτοχοι πωλούσαν μετοχές πανικόβλητοι, διαπιστώνοντας ότι οι όροι της αύξησης ευνοούν μόνο τους νέους μετόχους.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν διορθώθηκε με αυτή την κίνηση, ούτε αποκαταστάθηκε η ζημία που υπέστησαν οι μή ενημερωμένοι μικρομέτοχοι και επενδυτές.
Η αύξηση που δεν θα γινόταν...
Ο κ. Κυριακόπουλος υπογραμμίζει ότι οι μέτοχοι της τράπεζας δεν είχαν εγκαίρως ορθή ενημέρωση από τη διοίκηση για το θέμα της αύξησης κεφαλαίου, ώστε να λάβουν ορθές επενδυτικές αποφάσεις. Ως γνωστόν, δύο φορές στα τέλη Οκτωβρίου (στις 27 και στις 30 Οκτωβρίου) η διοίκηση της Πειραιώς είχε κατηγορηματικά διαψεύσει τις πληροφορίες περί επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου:
- «Η Τράπεζα δεν έχει λάβει οποιαδήποτε εποπτική εντολή για αύξηση κεφαλαίου δεδομένου ότι πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις. Η Τράπεζα έχει ήδη ενημερώσει το επενδυτικό κοινό από τις 27 Οκτωβρίου 2020 ότι δεν υπάρχει δική της απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον», αναφερόταν σε ανακοίνωση της 30ης Οκτωβρίου.
- Στις 27 Οκτωβρίου τονιζόταν, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ότι «δεν υπάρχει καμιά εποπτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ). Η Τράπεζα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25%. Δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμά ότι απαιτείται ΑΜΚ €2 δις είναι απολύτως ψευδή, όπως μας ενημέρωσε σχετικά το Ταμείο».
Επιπλέον, ακόμη και κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου, στις 23 Νοεμβρίου, η διοίκηση της τράπεζας είχε ενημερώσει ότι είχε καταρτίσει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που δεν θα περιελάμβανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Τελικά, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όχι μόνο προωθήθηκε, αλλά, όπως τονίζει ο κ. Κυριακόπουλος, πήρε και όλα τα χαρακτηριστικά των ανακεφαλαιοποιήσεων που έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια στον τραπεζικό τομέα, με τη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου αποθεματικού για την απορρόφηση ζημιών εις βάρος των παλαιών μετόχων.
Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών δρομολογεί δράσεις σε νομικό και κανονιστικό επίπεδο σε βάρος της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για τις μεθοδεύσεις γύρω από την ανακοινωθείσα αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ θα αναζητήσει και ευθύνες από τους εποπτικούς φορείς της κεφαλαιαγοράς, που έχουν επιδείξει ολιγωρία στην προστασία του επενδυτικού κοινού.
Πρωτοβουλίες της Ένωσης Επενδυτών
Η Ένωση θα προχωρήσει στην άσκηση ενδίκων βοηθημάτων, ήτοι ασφαλιστικών μέτρων και μηνυτήριας αναφοράς, αλλά και σε καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά των χειρισμών της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς που οδηγούν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των επενδυτών, αλλά και στην παραβίαση της κανονιστικής συμμόρφωσης.
Κατά τον κ. Κυριακόπουλο, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Επενδυτών για την υποβολή καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), ενώ θα ενημερώσει και τη International Shareholder Services τον διεθνή φορέα για την εταιρική διακυβέρνηση, για τα κακώς κείμενα.
Παράλληλα, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών θα απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν θεσμικούς επενδυτές, νυν μετόχους της τράπεζας , για ενδεχόμενη κατάθεση ομαδικής αγωγής (class action).
Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών θα απευθύνει πρόσκληση σε μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να την εξουσιοδοτήσουν να τους εκπροσωπήσει στην προγραμματισμένη για τις 7 Απριλίου Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς.