Την ελπίδα ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία θα επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους, εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού σε αποψινή εκδήλωση των αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων και του φορέα "Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα", σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
"Η Ουάσιγκτον είναι πλήρως προσηλωμένη (στην υπόθεση) και ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν σπίτι τους" είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής.
Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είχε θέσει νωρίτερα κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ζητώντας τη συνδρομή των ΗΠΑ για την επίλυσή του. "Παραμένουν στις φυλακές της γειτονικής χώρας, χωρίς ακόμη να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι ταυτόχρονα και στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ και φύλακες των εξωτερικών συνόρων της Ενωμένης Ευρώπης. Είναι ευθύνη, λοιπόν, όλων μας η προάσπιση των, ελαχίστων έστω, όρων διεθνούς νομιμότητας για την άμεση απελευθέρωση τους. Σας ζητώ κ. πρέσβη και από σας προσωπικά και από τις ΗΠΑ να εξαντλήσετε τις δυνατότητες που έχετε προς την κατεύθυνση αυτή" ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.
Σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις προοπτικές επίλυσής του, ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση υπό την αιγίδα του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς καθώς και τις προσπάθειες που κάνουν τώρα οι πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
"Πιστεύουμε σθεναρά ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών η επίλυση του ζητήματος μετά τόσο πολύ καιρό και αναγνωρίζουμε επίσης ότι η μόνη βιώσιμη λύση θα είναι αυτή που θα υποστηρίξουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις των δύο χωρών" σημείωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής και πρόσθεσε: "στην αμερικανική πλευρά έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο πνεύμα που έχουν δώσει σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και πιστεύουμε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και ελπίζουμε ότι αυτή η πρόοδος θα μπορέσει να διατηρηθεί. Αλλά θα δείξει ο χρόνος".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TECHin
Γιατί η Google ποντάρει ($δισ.) στην ψηφιακή μετάβαση της Αφρικής
Η Google φιλοδοξεί να μετατρέψει την υποσαχάρια Αφρική σε κεντρικό πυλώνα της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας, την εκπαίδευση στην ...