Την εισήγησή του σχετικά με το "Διάλογο Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος συμφώνως προς την από 16ης Νοεμβρίου απόφασιν της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος", γνωστοποίησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Ιεραρχίας.
Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στις συζητήσεις της "Ειδικής Επιτροπής διά την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας" με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου και τους γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και κατέληξε σε προτάσεις της Επιτροπής προς την Ιεραρχία.
Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε πως "οι μονομερείς παρεμβάσεις της Πολιτείας σε θέματα της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στα περιουσιακά – οικονομικά, ήταν πάντοτε επιζήμιες", συμπληρώνοντας ότι "ο διάλογος με την Πολιτεία πρέπει να συνεχιστεί".
Για το ζήτημα του μισθολογικού καθεστώτος των κληρικών ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι "παραπέμπεται στο σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, με σκοπό να εγκριθεί, να διορθωθεί ή να απορριφθεί. Η συναίνεση και συγκατάθεση των κληρικών στην αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας είναι προϋποθέσεις για την πορεία του όλου θέματος", προσθέτοντας ότι "υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει συναίνεση και συγκατάθεση των κληρικών για την αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας".
"Πολλά ζητήματα έχουν ωριμάσει, παρά τα λάθη που έχουν γίνει και από εμένα τον ίδιο σε διαδικαστικό και επικοινωνιακό επίπεδο, όμως, υπάρχει η ρεαλιστική δυνατότητα να φτάσουμε σε μία συμφωνία, που θα διασφαλίζει τους κληρικούς και τα στελέχη της Εκκλησίας και θα ενισχύει το αυτοδιοίκητό της", δήλωσε.
"Μέσα από αυτό τον διάλογο αντιμετωπίζονται τα εκκρεμή θέματα που έχουν καταστεί γάγγραινα στο σώμα της Εκκλησίας¨, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.