Αγορές

Ουρές επενδυτών για τραπεζικά ομόλογα!


Με επιτυχία που δεν θα μπορούσε να προεξοφληθεί πριν από έξι μήνες, όταν η Τράπεζα Πειραιώς αναγκαζόταν να αναβάλει την ομολογιακή της έκδοση λόγω δυσμενούς κλίματος στην αγορά, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διάθεση ομολόγων δεύτερης διαβάθμισης (Tier 2) από την Πειραιώς, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι τόσο ισχυρό, που οδηγεί και την Εθνική Τράπεζα στην επιτάχυνση των δικών της πρωτοβουλιών για έξοδο στην αγορά.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα Tier 2 είναι μια επενδυτική τοποθέτηση που προσελκύει αυτή την περίοδο πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από την αμερικανική αγορά, ενώ μόλις το φθινόπωρο οι επενδυτές αξιολογούσαν τέτοιες εκδόσεις ως άκρως επικίνδυνες και δέχονταν να καλύψουν εκδόσεις μόνο με απαγορευτικού ύψους επιτόκια, σε διψήφια ποσοστά.

Ούτως ή άλλως, τονίζουν οι ίδιες πηγές, τα τραπεζικά ομόλογα δεύτερης διαβάθμισης είναι μια τοποθέτηση με ρίσκο, καθώς οι επενδυτές που τα αγοράζουν βρίσκονται στην... πρώτη γραμμή του πυρός, εάν κάτι πάει στραβά και η τράπεζα χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση. Το περασμένο φθινόπωρο, όταν γκρεμίζονταν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών και πρωταγωνιστούσαν στην αγορά οι short, το κυρίαρχο σενάριο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα έλεγε πως θα είναι πολύ δύσκολη διαδικασία η εξυγίανση των ισολογισμών και οι τράπεζες θα «έκαιγαν» πολλά κεφάλαια, με αποτέλεσμα να αξιολογούνται ως άκρως επικίνδυνα τα τραπεζικά ομόλογα και να παραμένουν οι τράπεζες σε αποκλεισμό από την αγορά, κάτι που βέβαια συνέβαινε και σε περιπτώσεις πολλών ακόμη μικρών τραπεζών της ευρωζώνης, ακόμη και προερχόμενων από ισχυρές οικονομίες, όπως η ολλανδική.

Σήμερα, η όρεξη των επενδυτών για τραπεζικά ομόλογα Tier 2 έχει ανοίξει για τα καλά, για δύο λόγους:

  1. Η διεθνής οικονομική επιβράδυνση, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το παγκόσμιο εμπόριο, έχει οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στην απόφαση να αναστείλουν τις αυξήσεις επιτοκίων που προγραμμάτιζαν πέρυσι και να κινηθούν σε αντίθετη κατεύθυνση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει μηδενικά επιτόκια τουλάχιστον για ένα ακόμη χρόνο και θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ακόμη και ένα νέο QE, για να υποστηρίξει τη ρευστότητα του συστήματος και να ενισχύσει τον πληθωρισμό, που εξακολουθεί να κινείται σε μεγάλη απόσταση από το στόχο. Σε αυτό το περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, οι διαχειριστές κεφαλαίων πασχίζουν να βρουν τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος με υψηλές αποδόσεις, για να βελτιώσουν την εικόνα των χαρτοφυλακίων τους, και οι τίτλοι των ελληνικών τραπεζών, που θα βγουν στην αγορά με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια (το κουπόνι στο ομόλογο της Πειραιώς θα είναι 8,75%), είναι ακριβώς αυτό που ζητούν οι διαχειριστές κεφαλαίων.
  2. Τα τραπεζικά ομόλογα έχουν πολύ χαμηλές βαθμολογίες από τους οίκους αξιολόγησης, πολύ χαμηλότερες από τη βαθμολογία του Ελληνικού Δημοσίου, όχι για ουσιαστικούς, αλλά για τεχνικούς λόγους: όσο διατηρούνται, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, τα capital controls, οι βαθμολογίες των τραπεζών δεν μπορούν να βελτιωθούν ουσιωδώς, παρότι σήμερα οι τράπεζες διατρέχουν, στην πραγματικότητα, πολύ μικρότερους κινδύνους από το παρελθόν. Αυτή η στρέβλωση οδηγεί σε διαμόρφωση των επιτοκίων δανεισμού των τραπεζών σε επίπεδα τετραπλάσια από τα αντίστοιχα του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφοροποίηση στον κίνδυνο των αντίστοιχων τίτλων.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η έκδοση της Πειραιώς θα έχει μεγάλη υπερκάλυψη και ενδεχομένως η τράπεζα να αυξήσει τελικά το ποσό που θα αντλήσει, ενώ εξίσου επιτυχής αναμένεται να είναι και η έκδοση της Εθνικής Τράπεζας, που θα γίνει μέσα στον Ιούλιο.