Επιχειρήσεις

Ώθηση από Βρυξέλλες σε deal για την Forthnet!


Τις ελπίδες των πιστωτριών τραπεζών της Forthnet ότι θα κλείσουν ένα deal με την Vodafone και την Wind για την πώληση της ιστορικής, αλλά προβληματικής, τηλεπικοινωνιακής εταιρείας αναπτερώνει μια διαφαινόμενη, σοβαρή αλλαγή πολιτικής από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εγκρίνει χωρίς όρους την εξαγορά της ολλανδικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Tele2 από την Deutsche Telekom, παρότι η συμφωνία θα περιορίσει τον αριθμό των παρόχων από τέσσερις σε τρεις.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν είχε δείξει ως τώρα εχθρική στάση απέναντι σε συμφωνίες που μείωναν τον αριθμό των «παικτών» στις εθνικές αγορές τηλεπικοινωνιών από τέσσερις σε τρεις, καθώς εκτιμούσε ότι ο περιορισμός του ανταγωνισμού θα προκαλούσε επιβαρύνσεις στους καταναλωτές από αυξήσεις τιμολογίων.

Μάλιστα, δύο αποφάσεις της Κομισιόν για το μπλοκάρισμα τέτοιων συγκεντρώσεων στις αγορές της Μ. Βρετανίας και της Δανίας, όπως και η απόφαση να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο της συμφωνίας συγχώνευσης D. Telekom – Tele2 στην Ολλανδία, είχαν εκτιμηθεί ως σαφείς ενδείξεις ότι η Επιτροπή θα μπλοκάριζε όσες συμφωνίες μειώνουν τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες από τέσσερις σε τρεις.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι οι αντιλήψεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αλλάζουν και πλέον αξιολογείται ως χαμηλός ο κίνδυνος αυξήσεων στα τιμολόγια, ενώ εκτιμάται ότι οι συγχωνεύσεις θα βοηθήσουν τους παρόχους να πραγματοποιήσουν τις μεγάλες επενδύσεις που χρειάζονται για τη μετάβαση στις επόμενες γενιές τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέες ελπίδες ότι θα μπορέσουν οι πιστώτριες τράπεζες της Forthnet να κλείσουν μια συμφωνία με την Vodafone και την Wind, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι δύο εταιρείες για την εξαγορά και, αμέσως μετά, την ένταξη της Forthnet στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Πέρα από τις δυσκολίες που είχε η διαδικασία πώλησης του στρατηγικού πακέτου μετοχών της Forthnet (32,4% των μετοχών), την οποία κινεί ο οίκος Nomura για λογαριασμό των ελληνικών τραπεζών, εξαρχής υπήρχε το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ορατότητας για τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Οι δύο ισχυρές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και ήδη μέτοχοι της Forthnet βρίσκονταν μπροστά στον κίνδυνο να μπλοκάρουν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές ή και η Κομισιόν μια συμφωνία που θα εξαφάνιζε τον τέταρτο «παίκτη» της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, καθώς, μάλιστα, και η κυβέρνηση έχει στείλει «σήματα» εναντίον του περιορισμού του ανταγωνισμού στην αγορά.

Αυτός ο κίνδυνος εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τη δυστοκία που καταγράφηκε στη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την Forthnet, η οποία «σερνόταν» για πολλούς μήνες με αλλεπάλληλες παρατάσεις προθεσμιών. Εξηγεί, επίσης, γιατί οι δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών υπέβαλαν πρόταση με τίμημα που δεν ικανοποίησε τις πιστώτριες τράπεζες, με αποτέλεσμα η διαδικασία να παραμένει ως τώρα «παγωμένη».

Αν η Κομισιόν επιβεβαιώσει και επίσημα, το προσεχές διάστημα, μέσω των αποφάσεών της για την Ολλανδία, ότι πλέον θεωρεί συμβατό με την υγιή λειτουργία του ανταγωνισμού τον περιορισμό των παρόχων από τέσσερις σε τρεις, θα ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την έγκριση των σχεδίων Vodafone και Wind για την Forthnet, όπως εκτιμούν πηγές με γνώση του θέματος.

 

Διαβαστε επισης