Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα μακροοικονομικά βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, με την αύξηση των αποθεμάτων και των επενδύσεων να αντισταθμίζονται από τη μείωση της κατανάλωσης. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μειώθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση (σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020) και 1,3% σε ετήσια βάση (σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020). Οι πρώτες εκτιμήσεις που είχε ανακοινώσει πριν από τρεις εβδομάδες έδειχναν μειώσεις του ΑΕΠ κατά 0,6% και 1,8%, αντίστοιχα. Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε οριακά έναντι προηγούμενης εκτίμησης για συρρίκνωσή της, ενώ, αντίθετα, η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε αντί της αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη. Η γερμανική οικονομία εξασθένησε πολύ λίγο, ενώ τα στοιχεία ήταν πιο θετικά για μία σειρά μικρότερων χωρών. Η αύξηση των αποθεμάτων συνέβαλε κατά 0,7 της ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ του πρώτου τρίμηνου, ενώ οι επενδύσεις και το εξωτερικό εμπόριο συνέβαλαν κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας. Η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, λόγω των lockdown, αφαίρεσε 1,2 μονάδες, ενώ η δημόσια κατανάλωση ήταν ουδέτερη. Η μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% σημειώθηκε μετά την πτώση κατά 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, που σημαίνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ήταν σε ύφεση, τη δεύτερη από την έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η απασχόληση στην Ευρωζώνη μειώθηκε 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και κατά 1,8% σε ετήσια βάση.
Yποχώρησε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, παρά τις εκτιμήσεις για άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους. Η Destatis αναθεώρησε πτωτικά τη βιομηχανική παραγωγή σε μηνιαία βάση, και κάνει λόγο τώρα για άνοδο 2,2% έναντι προηγούμενης ανόδου 2,5%. Η βιομηχανική παραγωγή του Απριλίου αυξήθηκαν 26,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, πριν την πανδημία, η παραγωγή ήταν 5,6% χαμηλότερη σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση. Η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών εμφάνισαν πτώση 3,3% σε μηνιαία βάση και η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών υποχώρησε 0,2%. Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών σημείωσε πτώση 0,1%. Η παραγωγή ενέργειας ενισχύθηκε 6% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, ενώ η παραγωγή στις κατασκευές μειώθηκε κατά 4,3%.
Tον Ιούνιο, το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία έπεσε αλλά παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, ενώ για οι προσδοκίες για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στο επόμενο εξάμηνο, παραμένουν ανέπαφες. Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW, τόνισε πως η έρευνα για το οικονομικό κλίμα των επενδυτών εμφάνισε πτώση στις 79,8 μονάδες από τις 84,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ένας ξεχωριστός δείκτης του ινστιτούτου ZEW, αυτός για τις τρέχουσες συνθήκες, σημείωσε άνοδο στις -9,1 μονάδες έναντι των -40,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, διατηρούνται οι αμφιβολίες για την άρση των περιορισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αναμένονται εντός της εβδομάδας τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο, με την ανησυχία για ένα ράλι του πληθωρισμού να παραμένει.
Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αρχικά αναμενόταν στο α΄ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, επιβεβαιώνοντας την πρώτη συρρίκνωση σε τρία τρίμηνα. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, συρρικνώθηκε 3,9% σε ετήσια βάση, κάτι που αντανακλά τι θα συμβεί εάν ο ρυθμός του α΄ τριμήνου συνεχιστεί για ένα πλήρες έτος.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 454.12 μονάδες, αυξανόμενος 0.12%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 4,095.95 μονάδες.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,093.7 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.23%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,639.3 μονάδες, με απώλειες 0.24%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,551.01 μονάδες, ενισχύθηκε 0.11%.
Ο ιταλικός FTSE MIB παρέμεινε περίπου στα ίδια όντας στις 25,805.5 μονάδες.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,149 μονάδες με πτώση 0.16%.