Πέραν των 30 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υπέγραψαν συμφωνία την Τετάρτη για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις πολυεθνικές εταιρείες σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαφάνειας μετά τις δημόσιες κατηγορίες εναντίον των μεγάλων επιχειρήσεων ότι εξαπατούν το σύστημα ώστε να πληρώνουν λιγότερους φόρους.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι πολυεθνικές θα πρέπει να υποβάλλουν στοιχεία ανά χώρα τι έκαναν και πόσα πλήρωσαν σε φόρους. Η κίνηση έχει ως στόχο να σταματήσει τις επιχειρήσεις από τη χρήση πολύπλοκων κενών ή να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό για να ελαχιστοποιήσουν ή να αποφύγουν την καταβολή του εταιρικού φόρου.
Όπως αναφέρει το stockwatch, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις χάνουν κάθε χρόνο συνολικά 100-240 δισεκατομμύρια δολάρια ή 4% - 10% των φορολογικών εσόδων, παγκοσμίως, εξαιτίας των σχεδίων για ελαχιστοποίηση της φορολογίας τους από τις πολυεθνικές εταιρείες, όπως είναι η Apple, το Facebook και η Amazon. Η Google συμφώνησε την Παρασκευή να πληρώσει €172 εκατομμύρια σε φόρους στη Μεγάλη Βρετανία μετά από έρευνα που διεξήγαγε η βρετανική Κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί μια κίνηση προς την κατεύθυνση "του στόχου για διασφάλιση ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε φόρους".
Η ανταλλαγή πληροφοριών θα ξεκινήσει το 2017 και θα δώσει στις φορολογικές αρχές "μια μοναδική, παγκόσμια εικόνα” σχετικά με τις δραστηριότητες των μεγάλων επιχειρήσεων, πρόσθεσε.
Μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία είναι οι Αυστραλία, Βρετανία, Χιλή, Γαλλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Μεξικό και Ελβετία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη υπογράψει τη συμφωνία, αλλά θα το πράξουν στο εγγύς μέλλον, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.