Επιχειρήσεις

ΟΟΣΑ: Και άλλες χώρες ενάντια στη φοροαποφυγή πολυεθνικών


Σημαντικό βήμα στη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής από πολυεθνικές επιχειρήσεις αποτελεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης και από άλλες χώρες, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τον Παναμά, τη Μαλαισία, την Τυνησία, την Τζαμάικα, την Ακτή Ελεφαντοστού και τα Μπαρμπάντος υπέγραψαν χθες την πολυμερή σύμβαση BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), με συνολικά 78 χώρες να την έχουν υπογράψει έως τώρα. Η σύμβαση αυτή εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο δίκτυο διμερών φορολογικών συμφωνιών και περιορίζει τις πιθανότητες φοροαποφυγής για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Πέραν των χωρών που υπέγραψαν χθες, η Αλγερία, το Καζακστάν, το Ομάν και η Σουαζιλάνδη έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υπογράψουν και αυτές τη σύμβαση, ενώ μία σειρά άλλων επικρατειών εργάζονται στην κατεύθυνση της υπογραφής της έως τον Ιούνιο του 2018. Έως σήμερα, τέσσερις επικράτειες - η Αυστρία, η νήσος Μαν, το Τζέρσεϊ και η Πολωνία - έχουν επικυρώσει τη σύμβαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τρεις μήνες μετά την επικύρωσή της και από μία πέμπτη επικράτεια.

«Η σημερινή υπογραφή της πολυμερούς σύμβασης αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των διεθνών φορολογικών κανόνων με την ταχεία εφαρμογή του πακέτου BEPS», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ 'Ανχελ Γκουρία, προσθέτοντας: «Πέρα από την απαλλαγή αυτών που υπογράφουν από το βάρος της επαναδιαπραγμάτευσης χιλιάδων φορολογικών συμφωνιών διμερώς, η σύμβαση καταλήγει σε μεγαλύτερη βεβαιότητα και προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις και σε μία καλύτερη λειτουργία του διεθνούς φορολογικού συστήματος προς όφελος των πολιτών μας».

Το σχέδιο BEPS του ΟΟΣΑ και της G20 προσφέρει λύσεις στις κυβερνήσεις για να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στους ισχύοντες διεθνείς κανόνες, τα οποία επιτρέπουν την «εξαφάνιση» ή την τεχνητή μεταφορά των επιχειρηματικών κερδών σε περιοχές με χαμηλή ή καθόλου φορολογία, στις οποίες οι επιχειρήσεις έχουν μικρή ή καμία οικονομική δραστηριότητα. Οι απώλειες των εσόδων από τη φοροαποφυγή αυτή εκτιμώνται με συντηρητικούς υπολογισμούς σε έως 240 δισ. δολάρια ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε έως 10% των παγκόσμιων εσόδων από τη φορολογία των εταιρικών κερδών. Σχεδόν 100 χώρες και επικράτειες εργάζονται σήμερα για την εφαρμογή των μέτρων BEPS στην εγχώρια νομοθεσία τους και διμερείς φορολογικές συμφωνίες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.