Προβληματισμός για τις επιδόσεις των τραπεζών και φόβοι ότι θα χρειασθούν νέες κεφαλαιακές «ενέσεις» αποτυπώνονται στο ταμπλό του ΧΑ, όπου οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, προκαλώντας επιδείνωση κλίματος στην αγορά.
Επιθετικά hedge funds συνεχίζουν το πρέσινγκ με ρευστοποιήσεις και άνοιγμα short θέσεων στα Παράγωγα, επιμένοντας σε υποτιμητική κερδοσκοπία και προεξοφλώντας περαιτέρω πτώση – την οποία εν μέρει προκαλούν με τις κινήσεις τους.
Παραμένοντας το μεγαλύτερο «βαρίδι» της αγοράς, οι μετοχές των τραπεζών οδεύουν ολοταχώς προς το βυθό, σε μια πορεία ταχείας απαξίωσης που φέρνει στα πρόθυρα ασφυξίας πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Η Τρ. Πειραιώς (-5,8%) σημείωσε σήμερα νέο ιστορικό χαμηλό, η Εθνική (-3,2%) το προσεγγίζει, η Alpha (-2,1%) και η Eurobank (-2,9%) ακολουθούν. Η Attica Bank (-2,4%) και η Τρ. Ελλάδος δεν έχουν μεγάλο ειδικό βάρος στην αγορά.
Σήμερα ο κλαδικός τους δείκτης πραγματοποίησε μία ακόμη θεαματική «βουτιά», υποχωρώντας κατά 2,76%.
Οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες «διασώθηκαν» και διατήρησαν θετικό πρόσημο, χάρις στην ανοδική αντίδραση λίγων blue chips από τους κλάδους ενέργειας, κατασκευυών, real estate και λιανικού εμπορίου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με +0,31%% στις 619,27 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στο -0,47%.
Οριακή μεταβολή -0,04% σημείωσε ο ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερματίζοντας στις 1.652,28 μονάδες.
Ενέργεια και κατασκευές στο προσκήνιο
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η ΔΕΗ (+6,4%, λόγω των πληροφοριών ότι παλιές λιγνιτικές μονάδες της που πρόκειται να πουληθούν, γίνονται πάλι κερδοφόρες). Ακολούθησαν Ελλάκτω +5,9%, Φουρλής +5%, Μυτιληναίος +4%, ΕΛΠΕ +3,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,7%, Lamda +2%.
Στον αντίποδα Grivalia -1,4% (ακολουθεί τη Eurobank, ενόψει ανταλλαγής μετοχών), ΟΛΠ -1%, Jumbo -0,7%, Σαράντης -0,3%.
Η συναλλακτική κίνηση ήταν εξαιρετικά υποτονική και ο τζίρος χαμηλός (24,1 εκατ. ευρώ) - ενδείξεις επιφυλακτικότητας και στάσης αναμονής από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που ορίζουν τις «τύχες» της αγοράς.
Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος οι πολιτικές εξελίξεις, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν σήμερα για τη νέα αξιολόγηση και τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια και τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες.
Πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καταγράφοντας μικρές απώλειες, υπό την επίδραση αρνητικών στοιχείων για την πορεία και τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας.