Αγορές

Ολική επαναφορά κεφαλαίων σε τραπεζικές μετοχές και ομόλογα!


Τη θεαματική αλλαγή κλίματος στο χώρο των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων έναντι της Ελλάδας σηματοδοτεί η σημερινή εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ, αλλά και η νέα μείωση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων, που στρώνει το έδαφος για την έξοδο του Δημοσίου στην αγορά.

Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που παρέμεναν επιφυλακτικά έναντι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, παρότι βρίσκονται σε ανοδικό κανάλι από τις 21 Ιανουαρίου, επιστρέφουν σε ρόλο αγοραστών, ενώ σε δύσκολη θέση βρίσκονται τα funds που διατηρούσαν σταθερά θέσεις short.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η καθαρή αξία των συναλλαγών, χωρίς τα πακέτα, έφθασε σήμερα τα 115 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της προηγούμενης εβδομάδας. Τη μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές, με συνολική αξία της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ, είχαν οι τραπεζικές μετοχές.

Εντυπωσιακή ήταν η εκτίναξη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, της πλέον υποτιμημένης τραπεζικής μετοχής με βάση τη σχέση τιμής/λογιστικής αξίας, η οποία ενδοσυνεδριακά πήγε στο limit-up (+30%) και έκλεισε με άνοδο 23%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αγορά προεξοφλεί ότι, αμέσως μετά την έξοδο του Δημοσίου στην αγορά ομολόγων, τράπεζα θα μπορέσει να υλοποιήσει  έκδοση ομολόγων  500 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της.

Με άνοδο πάνω από 9% έκλεισαν Εθνική και Eurobank και με κέρδη 6,90% η μετοχή της Alpha, ενώ ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης «απογειώθηκε», κερδίζοντας 9,25%. Αυτή η άνοδος του τραπεζικού δείκτη επέτρεψε στο Γενικό Δείκτη να ξεπεράσει τις 700 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, κλείνοντας στις 707,51 μονάδες, με άνοδο 1,76%.

Την ίδια ώρα, στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχωρούσε αρκετά κάτω από το 3,70%, για να κλείσει την ημέρα στο 3,654%. Με αυτή την απόδοση στη δευτερογενή αγορά, η επικείμενη έκδοση 10ετών τίτλων αναφοράς έχει πλέον τις προϋποθέσεις, όπως εκτιμούν αναλυτές, να εξελιχθεί επιτυχώς, με την απόδοση των νέων τίτλων να πέφτει ίσως και κάτω από 3,90%.

Οι εξελίξεις και οι προοπτικές

Πίσω από τη θεαματική αλλαγή του κλίματος και την επάνοδο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα βρίσκονται οι ενθαρρυντικές εξελίξεις στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και η θετική αποτίμηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους επενδυτές.

Παρότι η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν ήταν αρκετά αυστηρή, φαίνεται ότι  έχει εκλείψει ο κίνδυνος να υπάρξει εμπλοκή με την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Καθώς κυβέρνηση και τραπεζίτες συμφώνησαν επί των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη, η Κομισιόν πιθανότατα θα αποδεχθεί τη νέα πρόταση, ώστε να κλείσει το σοβαρότερο κενό στα προαπαιτούμενα.

Επιπλέον, το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία αξιολογείται θετικά από τους επενδυτές, καθώς κρίνεται ότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιταχύνουν την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων προβληματικών στεγαστικών δανείων, τα οποία έχουν και τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας στη συνολική προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ξένοι επενδυτές προεξοφλούν το άνοιγμα ενός ενάρετου κύκλου για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα, καθώς διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει πραγματικά το Δημόσιο στη διεθνή αγορά κεφαλαίων, με μια έκδοση μακροπρόθεσμου τίτλου.

Οι τράπεζες θα ακολουθήσουν με τις δικές τους εκδόσεις και τιτλοποιήσεις, που θα διευκολύνουν την προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης και γρήγορης μείωσης του προβληματικού ενεργητικού.

Το σημαντικότερο για την πορεία μετοχών και ομολόγων, όμως, είναι ότι αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης της Ελλάδας από τους επενδυτές: αντί να βλέπουν κινδύνους και… ατυχήματα, τώρα βλέπουν ευκαιρίες για κερδοφόρες τοποθετήσεις.

 

 

Διαβαστε επισης