"Για εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το συνεχή αγώνα να εξουδετερώσουμε τον ιό. Το να κάνουμε ό,τι μπορούμε σημαίνει να μη σταματάμε την προσπάθεια. Η ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί από όλους μας συνέπεια, υπευθυνότητα και προσπάθεια. Μαζί με την επιστήμη, αυτά είναι τα όπλα που διαθέτουμε. Αυτά είναι που μας έφεραν ως εδώ και με αυτά θα συνεχίσουμε" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της πανδημίας.
Ο κ. Οικονόμου σε ότι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση και τα νέα μέτρα, χαρακτήρισε δικαιολογημένη την κόπωση στην κοινωνία μετά απλό δυο χρόνια πανδημίας, αλλά τόνισε ότι παρά ταύτα,
"η Ελλάδα εξακολουθεί να αντέχει χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια άμυνάς μας".
Προειδοποίησε ότι "η παραλλαγή «Όμικρον» εξαπλώνεται ραγδαία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο. Περιμένουμε αυξημένα κρούσματα" και πρόσθεσε ότι "στη ζωή έχει σημασία το πώς αντιδράς στις καταστάσεις που δεν μπορείς να αποφύγεις" επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το συνεχή αγώνα για να εξουδετερωθεί ο ιός.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι διαπιστώνεται καθημερινά ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας και διευκρίνισε:
"Σχεδόν το 75% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες από 18 έως 59 ετών, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18 έως 30 ετών.
Τα επόμενα 24ωρα βασικός στόχος είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νεότερες ομάδες στις μεγαλύτερες. Για το σκοπό αυτό οι νέοι άνθρωποι, που εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα τις μέρες αυτές, είναι ανάγκη να αποφύγουν τις συναναστροφές με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας ή να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (μάσκες και απολύμανση και διενέργεια self test πριν και μετά από κοινωνικές συναναστροφές).
Για αυτό άλλωστε τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή και αποφάσισε η Κυβέρνηση έχουν απόλυτη σχέση με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τις εστίες που δημιουργούν υπερματάδοση.
Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαρχής δυναμικός με στόχευση καθαρή: προστασία της δημόσιας υγείας, διασφάλιση της ομαλότητας στον κοινωνικό και οικονομικό βίο, εξασφάλιση του ατομικού και δημοσίου αγαθού. Έτσι και τώρα λοιπόν παρακολουθούμε καθημερινά τη δυναμική της εξέλιξης των κρουσμάτων και σταθμίζουμε συνεχώς όλα τα δεδομένα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο να παρέμβουμε, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί στο χρόνο που είναι ο ενδεδειγμένος".
Ένας χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα και τόνισε ότι η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας έθεσε ως απαράβατες αρχές της πολιτικής της την προστασία της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ομαλότητας και της ασφάλειας του Κράτους, επειδή εγκαίρως αντιλήφθηκε το μέγεθος και το βάθος της κρίσης.
"Σχεδιάσαμε έγκαιρα και λελογισμένα και έκτοτε εφαρμόζουμε ένα δυναμικό ολιστικό σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας και διασφάλισης της Πατρίδας. Γιατί το τελικό διακύβευμα είναι συνολικό και πολύ μεγαλύτερο από όσα δυστυχώς αντιλαμβάνονται ορισμένοι" είπε και σημείωσε:
"Ειδικότερα, συμπληρώθηκε χθες, 27 Δεκεμβρίου, ένα χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί και έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 συμπολίτες μας. Παράλληλα πάνω από 4.360.000 συμπολίτες μας έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.
Υπογραμμίζεται ότι, με βάση τις έρευνες, περισσότεροι από 15.000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους αν δεν είχαν γίνει οι εμβολιασμοί αυτοί. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα καθημερινά στοιχεία των νοσοκομείων που αποδεικνύουν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επιχείρηση Ελευθερία λέγοντας ότι σε αυτήν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση περισσότεροι από 7.000 υγειονομικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 550 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία και περισσότερα από 100 στελέχη από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής 'Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και την ΗΔΙΚΑ,στο Επιχειρησιακό Κέντρο.
Σημαντική επίσης υπήρξε - όπως είπε ο κ.Οικονόμου - η συμβολή των ιδιωτών δωρητών, των οργανισμών και των οργανώσεων όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Χαμόγελο του Παιδιού και η ΑΜΚΕ Σύμπλευση που στήριξε την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία».
"Και βέβαια εξαιρετικής σημασίας ήταν -και είναι- ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που διαχειρίστηκε κρίσιμα θέματα και έλαβε δύσκολες αποφάσεις" πρόσθεσε.
Τι έκανε η κυβέρνηση
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση έκανε τα εξής:
-Δημιούργησε σταδιακά 3 χιλ. εμβολιαστικά κέντρα σε 725 σημεία.
-Ανέπτυξε παράλληλα περισσότερες από 300 κινητές μονάδες και έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα εμβολιασμού στις δυσπρόσιτες περιοχές.
-Εφάρμοσε πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα.
-Ανέπτυξε πρόγραμμα συνεργασίας για τον εμβολιασμό με τον ιδιωτικό τομέα με ιδιώτες γιατρούς και πολυιατρεία.
-Ανέπτυξε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τους Δήμους, για στοχευμένες παρεμβάσεις.
-Ανέπτυξε συστηματική καμπάνια ενημέρωσης από τον Ιανουάριο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας των μεγαλύτερων ηλικιών.
-Εφάρμοσε το freedom pass για τους νέους 18-25 ετών και το data pass για τους 15-17 ετών.
Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας πήρε πρώτη ή από τις πρώτες στην Ευρώπη πρωτοβουλίες που στη συνέχεια υιοθέτησαν και άλλες χώρες.
Συγκεκριμένα:
-Υιοθέτησε πρώτη τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης.
-Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης σε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 18 ετών από τον περασμένο Οκτώβριο.
-Ήταν η πρώτη χώρα, μαζί με τη Γαλλία, που ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση είναι προϋπόθεση ολοκληρωμένου εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών μετά την πάροδο 7μηνου.
-Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, πριν από την έλευση της παραλλαγής «Όμικρον».
-Απαγόρευσε την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους πολίτες από το καλοκαίρι και σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού από τις αρχές Νοεμβρίου.
Με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που διευκόλυνε τις μετακινήσεις και συνέβαλε στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης.
Αναπροσαρμογές και βελτιώσεις
Ο κ. Οικονόμου τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα πορεύεται σε αυτό το πλαίσιο, με διαρκείς αναπροσαρμογές και επιμέρους βελτιώσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που τίθενται από την πραγματικότητα και τη ζωή.
"Για αυτό και καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ διασφαλίζοντας την οικονομική και εκπαιδευτική λειτουργία και να μην έχουμε μια κοινωνία περίκλειστη. Γιατί η πανδημία αποτελεί μια σύνθετη κρίση, που δεν έχει μόνο υγειονομικές διαστάσεις, πράγμα που αδυνατούν να αντιληφθούν ορισμένοι", είπε.
Παράλληλα τόνισε με έμφαση ότι "κανείς στην νεοελληνική ιστορία δεν έκανε περισσότερα για το Ε.Σ.Υ. σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν στήριξε την κοινωνία στη διάρκεια μιας κρίσης όσο εμείς στην πανδημία. Κανείς καλόπιστος και λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει όσα έγιναν".
Τέλος ο κ.Οικονόμου είπε ότι τίποτα από όσα πέτυχε η κυβέρνηση δεν είναι αποτέλεσμα τύχης.
Όπως σημείωσε "όλα έγιναν με πολύ κόπο, με την συμπαράσταση και την ενεργό στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού".
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την πολιτική της στην πανδημία είπε πως ότι πέτυχε η κυβέρνηση το πέτυχε "μακριά από κραυγές που επειδή δεν διαθέτουν κανένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των παράλληλων κρίσεων που σοβούν επιδίδονται σε εμπόριο μετρολογίας, προτείνοντας αποσπασματικές ρυθμίσεις, συχνά αντιφατικές μεταξύ τους και ανεφάρμοστες στον πραγματικό κόσμο, αφού δεν έχουν καμιά σχέση με τις δυνατότητες της χώρας και τη γενικότερη κατάσταση"
Και κατέληξε: "Μακριά από συμπεριφορές που μέσα σε κατάσταση πανδημικής πολιορκίας αρνήθηκαν επανειλημμένα να αποδοκιμάσουν τον παραλογισμό και την αντιεπιστημονικότητα.
Η Κυβέρνηση πήρε γενναίες και δύσκολες αποφάσεις, με γνώμονα το κοινό αγαθό, αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος. Και σε αυτή τη δύσκολη φάση, της εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον», θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται, στο χρόνο που χρειάζεται αφού ακούσουμε τους επιστήμονες και σταθμίσουμε τα ευρύτερα δεδομένα, από κάθε πτυχή του βίου".
Αφού ακούσουμε τις αποφάσεις των ειδικών, θα κάνουμε αυτό που πρέπει στον ενδεδειγμένο χρόνο
"Σταθμίζουμε τα δεδομένα. Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Αφού ακούσουμε τις αποφάσεις των ειδικών, θα κάνουμε αυτό που πρέπει στον ενδεδειγμένο χρόνο", δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Μετά από σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εισηγήσεις αύριο θα είναι για την χρονική μετατόπιση των μέτρων νωρίτερα και όχι για τη λήψη νέων μέτρων ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ή σχεδιασμός για να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.
Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι κάνει διακοπές ο κ. Οικονόμου απάντησε: "Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χθες από την Αθήνα και θα επιστρέψει αύριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα 2,5 χρόνια που είναι πρωθυπουργός, οι μέρες που έχει βρεθεί εκτός Μαξίμου είναι ελάχιστες".
Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν με δεδομένο ότι φαίνεται πως η μετάλλαξη "όμικρον" είναι πιο ήπια, απάντησε πως όντως πλήττει κυρίως νεαρές ηλικίες και η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από αύξηση των νοσηλειών.
Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως περιμένουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση και δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, έχουμε αρκετούς συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι.
Πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος επαφής των νέων ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στους ηλικιωμένους οικείους τους και να αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. "Γι' αυτό τα μέτρα είναι για να περιορίσουμε τη μετάδοσης στους χώρους που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης", συμπλήρωσε.
Δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο αλλαγής των πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων ή επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. "Είμαστε σε εγρήγορση. Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός για τα σχολεία είναι ότι θα ανοίξουν στην ώρα τους. Ο σχεδιασμός είναι μέσα από το αυξημένο testing και τα πρωτόκολλα που έχουμε, τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά", πρόσθεσε.
Για το ενδεχόμενο να αποφασιστεί lockdown ή περιορισμός της κυκλοφορίας, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η επιτροπή είναι γνωστά και θα αποφασίσει μόνο για τη χρονική μετάθεσή τους.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση στήριξε μέχρι τώρα την κοινωνία και τις επιχειρήσεις με πάνω από 42 δις ευρώ. "Με την πολιτική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ, να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων, να δουλέψει η αγορά. Τα μέτρα που συζητούμε έχουν περιορισμένη διάσταση και είναι στοχευμένες παρεμβάσεις στις εστίες που παρατηρείται υπερμετάδοση", πρόσθεσε.
Σχετικά με τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού όταν δεν έχει γίνει η αναμνηστική δόση, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις υπόλοιπες χώρες και είναι ικανοποιητικά τα ποσοστά εξέλιξης για την αναμνηστική δόση. Αν χρειαστεί - σημείωσε - αναπροσαρμογή στην απόφαση για το επτάμηνο, εδώ είμαστε.
Τέλος ερωτηθείς για την ανάρτηση του κ. Μόσιαλου, δήλωσε πως "εξέφρασε προσωπική άποψη στο πλαίσιο του ιδιωτικού του βίου" και πως "η ελευθερία του λόγου είναι απολύτως κατοχυρωμένη ακόμα και όταν είναι άκομψος ή και προσβλητικός".
"Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει απόψεις πέρα από τον αυστηρό επιχειρησιακό ρόλο του καθενός", συμπλήρωσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ