Συνεχίζουν να εφοδιάζονται οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης με βαλλιστικούς πυραύλους και τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία «παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά» με όπλα που παράγονται στο Ιράν, σύμφωνα με μια εμπιστευτική αναφορά ειδικών του ΟΗΕ την οποία συμβουλεύθηκε τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο.
Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναφέρει σε εμπιστευτική αναφορά της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «συνεχίζει να πιστεύει» πως βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, καθώς και άλλα όπλα, έχουν παραδοθεί από το Ιράν στην Υεμένη και μετά την επιβολή του εμπάργκο όπλων το 2015.
Το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά ότι εξοπλίζει τους Χούθι της Υεμένης, παρότι οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία κατηγορούν την Τεχεράνη πως προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στους σιίτες αντάρτες.
Αναλύσεις που έγιναν πρόσφατα σε όπλα που χρησιμοποίησαν οι Χούθι, ανάμεσά τους πυραύλους και UAV, κατέδειξαν πως «παρουσιάζουν χαρακτηριστικά παρόμοια με οπλικά συστήματα τα οποία είναι γνωστό ότι παράγονται στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», αναφέρει το έγγραφο, έκτασης 125 σελίδων.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατων επισκέψεών μελών της στη Σαουδική Αραβία, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων μπόρεσε να εξετάσει συντρίμμια δέκα πυραύλων και βρήκε επιγραφές που αφήνουν να εννοηθεί η ιρανική προέλευσή τους, συνεχίζει η αναφορά, που καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2018.
«Φαίνεται πως παρά το εμπάργκο στα όπλα, οι Χούθι συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε βαλλιστικούς πυραύλους και UAV» και μπορούν κατά συνέπεια «να συνεχίσουν και δυνητικά να κλιμακώσουν τα πλήγματά τους εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία», προστίθεται στο κείμενο.
Κατά την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, είναι «πολύ πιθανό» οι πύραυλοι να κατασκευάστηκαν εκτός Υεμένης, να μεταφέρθηκαν κομμάτι-κομμάτι στη χώρα και να συναρμολογήθηκαν ξανά από τους Χούθι.
Σε επιστολή του που απευθύνει στους ειδικούς ωστόσο, το Ιράν αντιτείνει πως οι πύραυλοι αυτοί είναι απλά μια βελτιωμένη εκδοχή των πυραύλων Σκουντ του διέθεταν οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ήδη πολύ πριν ο πόλεμος στη χώρα εισέλθει στην τρέχουσα φάση του.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξάλλου προσπαθεί ακόμη να επιβεβαιώσει μια πληροφορία κατά την οποία οι Χούθι δέχονταν από το Ιράν ως δωρεά καύσιμα αξίας υψηλότερης από 30 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως, αν και η Τεχεράνη διαβεβαιώνει πως ουδέποτε στήριξε οικονομικά τους σιίτες αντάρτες.
Κατά τη διάρκεια των αναλύσεων που έκαναν στα συντρίμμια, οι ειδικοί που δρουν κατ' εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακάλυψαν επίσης μετατροπείς ισχύος που έχουν παραχθεί από μια ιαπωνική εταιρεία, καθώς και ετικέτες στο κυριλλικό αλφάβητο, που αφήνουν να εννοηθεί κάποια σύνδεση με τη Ρωσία.
Από το 2015 μέχρι σήμερα η τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ