Η συριακή κυβέρνηση το 2015 αγνόησε την πλειοψηφία των αιτήσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια σε μερικούς από τους 4,6 εκατομμύρια Σύρων που βρίσκονταν σε περιοχές που ήταν δύσκολη η πρόσβαση ή υπό κατάληψη, αλλά μόνο 620.000 έλαβαν τη βοήθεια, είπε ο συντονιστής του ΟΗΕ για επείγουσα βοήθεια.
Ο Στίβεν Ο'Μπράιαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας για Ανθρωπιστικά Θέματα και συντονιστής Επείγουσας Βοήθειας, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι πέρσι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν κάνει 113 αιτήσεις στη συριακή κυβέρνηση για άδεια από κοινού με άλλες οργανώσεις για αυτοκινητοπομπές, αλλά μόνο 10% των μπόρεσαν να εκπληρώσουν τις αποστολές βοήθειας. Άλλο ένα 10% των αποστολών εγκρίθηκαν κατ' αρχήν από την συριακή κυβέρνηση, αλλά δεν εκπληρώθηκαν λόγω έλλειψης της τελικής έγκρισης, ή ανασφάλειας ή μη συμφωνίας για ασφαλή δίοδο, ενώ ένα 3% αναστάλθηκε από τον ΟΗΕ λόγω ανασφάλειας.
Για τις υπόλοιπες αιτήσεις ή το 75%, δεν υπήρξε απάντηση.
«Αυτού του είδους η απραξία είναι απαράδεκτη», είπε ο Ο'Μπράιαν. «Ο αντίκτυπος στο έδαφος είναι μετρήσιμος - το 2013, ήρθαμε σε επαφή με περίπου 2,9 εκατομμύρια ατόμων μέσω του μηχανισμού αυτοκινητοπομπών (που γίνονται) από κοινού με άλλες οργανώσεις, αλλά μόνο με 620.000 (το 2015)». Πρόσθεσε ότι όσο προχωράει ο πόλεμος και αλλάζουν οι γραμμές μάχης, τόσα περισσότερα άτομα χάνουν την πρόσβαση σε βοήθεια.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι 13,5 εκατομμύρια άτομα στη Συρία χρειάζονται βοήθεια συνολικά, σε σχέση με τα 1,3 εκατομμύρια το 2014.
Ο Ο'Μπράιαν είπε πως το 2015 είχαν παραδοθεί τρόφιμα σε σχεδόν 6 εκατ. άτομα το μήνα, φαρμακευτικό υλικό σε 16 εκατ., ένα 6,7 εκατ. είχε λάβει νερό και βοήθεια υγιεινής γενικά, ενώ 4,8 εκατ. έλαβαν βασικά οικιακά αντικείμενα.
«Θα το πω ξεκάθαρα: οι συνεχιζόμενες ταλαιπωρίες των ανθρώπων στη Συρία δεν μπορούν να αποδοθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και προσωπικό», είπε ο συντονιστής, αλλά «είναι αποτυχία και των πλευρών του πολέμου και της διεθνούς κοινότητας που έχουν επιτρέψει αυτόν τον πόλεμο να συνεχίσει για υπερβολικά πολύ καιρό».