Πυρετωδώς εργάζονται στα τραπεζικά επιτελεία προκειμένου το επόμενο διάστημα να υλοποιηθούν όσα περιγράφονται στα πλάνα αναδιάρθρωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από την DG Comp. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης αποτελούν τον οδικό χάρτη στον οποίο καταγράφονται με ακρίβεια οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν τα τραπεζικά ιδρύματα την επόμενη τριετία. Κάθε ενέργεια προσδιορίζεται χρονικά, ενώ τα στελέχη των τραπεζών θα ελέγχονται για την έγκαιρη τήρηση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν.
Η DG Comp έχει κατεβάσει γραμμή στις τράπεζες για μια σειρά θεμάτων όπως οι θυγατρικές του εξωτερικού, τα ακίνητα, οι δραστηριότητες εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα κ.λπ. Απαίτησή της είναι και η συρρίκνωση του αριθμού των απασχολουμένων στις τράπεζες, ενώ στα σχέδια αναδιάρθρωσης περιγράφονται οι ενέργειες που θα γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 5.000 τραπεζικοί υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από τις τράπεζες μέσα στην επόμενη διετία. Και το ερώτημα είναι εάν αυτό γίνει μέσω απολύσεων ή με προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Σημειώνεται πως τα προηγούμενα χρόνια το δίκτυο των τραπεζών συρρικνώθηκε και ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε τουλάχιστον κατά 20.000 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, το 2008 το δίκτυο αριθμούσε 3.888 καταστήματα και 64.152 τραπεζοϋπαλλήλους, και στο τέλος του 2014 οι εργαζόμενοι ήταν 44.332 και τα καταστήματα 2.562.
Τραπεζικοί κύκλοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να «τρέξουν» νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ωστόσο σημειώνουν πως αυτά θα είναι περισσότερο στοχευμένα και τα κίνητρα που θα συνοδεύουν θα είναι «σημαντικά περιορισμένα». Σημειώνουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια το bonus από τις εθελουσίες έφτανε ακόμα και τις 170.000 ευρώ και συνολικά 11.700 εργαζόμενοι αποχώρησαν μέσα στο 2013 και το 2014.
Η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευθεί έναντι της DGComp να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στα 10.695 άτομα (12.300 στο 9μηνο 2015), και όπως αναφέρει η ΕΤΕ στο ενημερωτικό δελτίο της «απέχει από τη σχετική δέσμευση, δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που αφορούν στην αποεπένδυση των εγχώριων μη τραπεζικών δραστηριοτήτων».
Η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να περιορίσει το δίκτυό της στα 650 καταστήματα μέχρι το τέλος του 2017 (778 στο 9μηνο 2015) και ο αριθμός των εργαζομένων να μην υπερβαίνει τα 15.350 άτομα (σημειώνεται ότι στο 9μηνο ο όμιλος απασχολούσε 15.715 άτομα στην Ελλάδα).
Η Alpha Bank θα πρέπει να προχωρήσει στο κλείσιμο 64 καταστημάτων στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2017, στα 563, και να περιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων σε 9.500 άτομα.
Η Eurobank, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, θα πρέπει να περιορίσει το δίκτυο στα 510 καταστήματα και τον αριθμό των εργαζομένων της σε 9.800 άτομα, από περίπου 10.800 εργαζομένους σήμερα.
«Πουλήστε τις θυγατρικές εξωτερικού»
Ενας άλλος τομέας στον οποίο η DG Comp ασκεί μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες είναι οι θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Ωστόσο η πώληση των θυγατρικών κυρίως στα Βαλκάνια δεν είναι πλέον εύκολη υπόθεση. Πριν από το 2008 υπήρχαν αυστριακές και ιταλικές τράπεζες, καθώς και μεγάλες διεθνείς που ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα να αποκτήσουν παρουσία στις αναδυόμενες και πολλά υποσχόμενες αγορές των Βαλκανίων. Τώρα όμως με το νέο θεσμικό πλαίσιο και τις αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες που υποχρεώνονται να πληρούν οι τράπεζες, το ενδιαφέρον για εξαγορές στα Βαλκάνια είναι μηδενικό, ενώ τα προσφερόμενα τιμήματα κυμαίνονται επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα.