Διεθνή

Οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν στις γυναίκες να εργάζονται για το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων


Οι Ταλιμπάν δέχθηκαν επί της αρχής να επιτρέψουν σε γυναίκες να εργαστούν για το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), όμως θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να γίνει αυτό, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

«Οι εργαζόμενές μας αναμένεται να μπορούν να εργάζονται ελεύθερα με τους άνδρες συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Γαν Έγκελάντ από την Καμπούλ, αφού συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Προσφύγων και Ανθρωπιστικού Έργου των Ταλιμπάν.

Οι υπουργοί «ήταν επί της αρχής σύμφωνοι», όμως παραδέχθηκαν ότι «αυτό προχωρά αργά και θα πάρει χρόνο».

Το NRC είναι μία από τις πιο ενεργές μη κυβερνητικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν. Σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων της είναι γυναίκες.

Η ΜΚΟ προσπαθεί να διαπραγματευθεί συμφωνίες σε τοπικό επίπεδο σε 14 επαρχίες όπου δραστηριοποιείται ώστε οι εργαζόμενές της να μπορέσουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, τόνισε ο Έγκελαντ.

Όπως και άλλες ΜΚΟ, το NCR πρέπει να συμμορφώνεται με τις οδηγίες των Ταλιμπάν σε ό,τι αφορά την εργασία των γυναικών, οι οποίες αλλάζουν και δεν είναι ίδιες για όλες τις περιοχές.

Σε κάποιες περιοχές του Αφγανιστάν οι γυναίκες μπορούν να εργαστούν μαζί με άνδρες, σε άλλες δεν επιτρέπεται να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και αλλού απαγορεύεται εντελώς να εργάζονται, βάσει των εντολών των τοπικών αξιωματούχων των Ταλιμπάν.

Υπό το πρώτο καθεστώς των Ταλιμπάν, από το 1996 ως το 2001, οι γυναίκες είχαν αποκλειστεί από τη δημόσια ζωή και δεν τους επιτρεπόταν να εργάζονται ή να σπουδάζουν.

Από τα μέσα Αυγούστου οπότε επέστρεψε στην εξουσία το ισλαμιστικό κίνημα, οι Ταλιμπάν προσπαθούν να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα και τους Αφγανούς, λέγοντας ότι θα είναι λιγότερο αυστηροί σε σχέση με το παρελθόν.

Ωστόσο στον δημόσιο τομέα οι γυναίκες εργαζόμενες δεν έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους. Παράλληλα τα κορίτσια ακόμη δεν μπορούν να φοιτήσουν στα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και οι Ταλιμπάν έχουν διαβεβαιώσει ότι θα επιστρέψουν στα σχολεία τους «το συντομότερο δυνατό».

Εν αναμονή το NRC αποφάσισε να μην επαναλειτουργήσει τα σχολεία του εκεί όπου τα κορίτσια δεν μπορούν να πάνε. «Δεν μπορούμε να μορφώσουμε, αν δεν μορφώνουμε παράλληλα κορίτσια και αγόρια», εξήγησε ο Έγκελαντ.

Η ΜΚΟ διαχειρίζεται εκατοντάδες σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν. Τα τελευταία χρόνια οι Ταλιμπάν επέτρεπαν στα κορίτσια που ζούσαν στις περιοχές που έλεγχαν να μορφώνονται σε σχολεία των ΜΚΟ.

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τους Ταλιμπάν, ο Έγκελαντ αναφέρθηκε επίσης «στην κατάρρευση της οικονομίας του Αφγανιστάν», το πιο επείγον πρόβλημα, κατά την άποψή του.

Η χώρα, που μαστίζεται από πόλεμο εδώ και 40 χρόνια, αντιμετωπίζει νέα προβλήματα κυρίως λόγω του παγώματος της διεθνούς βοήθειας και των αφγανικών πόρων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το NCR, 18 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της χώρας, εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Και καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ο Έγκελαντ ανησυχεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

«Είναι μια κούρσα ενάντια στον χρόνο», τόνισε. «Άνθρωποι θα πεθαίνουν σύντομα».

Η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, να καταβάλει 1,2 δισεκ. δολάρια σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν το ποσό αυτό αποτελεί έκτακτη βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Έγκελαντ, οι δωρητές «αργούν και καθυστερούν, διστάζουν και θέτουν ένα εκατομμύριο ερωτήσεις, ακόμη και για ζωτικής σημασίας βοήθεια».