Επιχειρήσεις

Οι προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών από την επίσκεψη Μακρόν


 Η εντυπωσιακή παρουσία Γάλλων επιχειρηματιών και στελεχών γαλλικών ομίλων στη συνοδεία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τονίζει, αν μη τι άλλο, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Πρόκειται για κοινή διαπίστωση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κορυφαίων εκπροσώπων της.

Χαρακτηριστική η επισήμανση του Γιάννη Γρηγορίου, Γενικού Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ πως «η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την Total παρέχει όλα τα εχέγγυα, ώστε οι δύο εταιρείες σε κοινοπραξία να προχωρήσουν την έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα προσβλέποντας σε θετικά αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Κώστας Παπαδόπουλος, είναι σαφής λέγοντας ότι «θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την πιθανότητα επιχειρηματικής συνεργασίας για την ανάπτυξη ή την απόκτηση τεχνολογιών».

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό-επιχειρηματικό επίπεδο θα ενισχυθεί περαιτέρω, μέσα από τις συνομιλίες των πολιτικών ηγεσιών και από τις επαφές κορυφαίων γαλλικών και ελληνικών επιχειρήσεων, με στόχο το αμοιβαίο όφελος, επισημαίνει από την πλευρά ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Στην γαλλική συνεργασία προσβλέπουν και οι επιχειρήσεις πληροφορικής με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τάσο Τζήκα, να σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι ευκαιρία να χτιστεί μία στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις διακρίνονται διεθνώς για την τεχνογνωσία και την καινοτομία τους».

Όμως είναι εξίσου σημαντική η συνεργασία «με επιστήμονες και φορείς στο χώρο της κοσμετολογίας, που μετράει μεγάλη παράδοση στη Γαλλία» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Νίκος Κουτσιανάς, πρόεδρος της Apivita.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, επισημαίνει την εργατική μεταρρύθμιση που προωθεί στη Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν θεωρώντας ότι πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Τέλος, ο γγ του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος ανέφερε ότι θέση του Συνδέσμου είναι η «σύσφιγξη των πατροπαράδοτων καλών σχέσεων της χώρας μας με τη Γαλλία, καθώς οι Γάλλοι είναι οι σημαντικότεροι επενδυτές».

Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΣΕΒ

«Καθώς η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειες για την έξοδό της από το πρόγραμμα προσαρμογής, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Πρόεδρος Μακρόν στην αγορά εργασίας  προδιαγράφουν το πλαίσιο, εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, μετά τον Αύγουστο του 2018.  Η Γαλλία επιλέγει μεγαλύτερη αποκέντρωση στη διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και λιγότερες εξωτερικές παρεμβάσεις από τα συνδικάτα.  

Επίσης, ο νέος τρόπος διαχείρισης των ταμείων ανεργίας και των κονδυλίων για επαγγελματική κατάρτιση, στοχεύει στην εξασφάλιση εισοδήματος σε περισσότερους εργαζόμενους καθώς και περισσότερες ευκαιρίες κατάρτισης για τους ανέργους. Αυτές οι εξελίξεις, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. 

Εύχομαι το γαλλικό παράδειγμα να αξιοποιηθεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να διαπραγματευτούμε αντίστοιχους όρους, με στόχο μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας».

Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Πρόεδρος Attica Bank

«H επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, ειδικά αυτή την περίοδο των ανακατατάξεων στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο γενικότερα, αποτελεί μια εξαιρετικά θετική συγκυρία για τη χώρα μας. Αποτελεί επίσης την απόδειξη της εμπιστοσύνης του απέναντι στην προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα διατηρεί επί δεκαετίες άριστες σχέσεις με τη Γαλλική Δημοκρατία και σε πολιτικό και σε οικονομικό-επιχειρηματικό επίπεδο. Η στήριξη της Γαλλίας προς τη χώρα μας, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, συνετέλεσε με αποφασιστικό τρόπο στον απεγκλωβισμό της από τις ακραίες και αναποτελεσματικές απαιτήσεις ορισμένων κρατών-μελών και θεσμών.

Ο Γάλλος πρόεδρος γνωρίζει άριστα το τι συμβαίνει και στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη. Έχει ήδη διακηρύξει τις προθέσεις του για την ανάγκη μεγάλων αλλαγών στην ΕΕ, ούτως ώστε τα πιο αδύναμα κράτη και οι πιο αδύναμες οικονομίες της να μην αποτελούν αποδιοπομπαίο τράγο, αλλά συνεκτικά στοιχεία μιας μεγάλης οικογένειας, τα οποία θα μπορούν να προστρέχουν στην αλληλεγγύη της, όποτε αυτό χρειάζεται και εφόσον υιοθετούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Πιστεύω ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό-επιχειρηματικό επίπεδο θα ενισχυθεί περαιτέρω, μέσα από τις συνομιλίες των πολιτικών ηγεσιών και από τις επαφές κορυφαίων γαλλικών και ελληνικών επιχειρήσεων, με στόχο το αμοιβαίο όφελος.

Στην προκειμένη περίπτωση της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της πολυπληθούς αντιπροσωπείας κορυφαίων επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν, δεν πρόκειται απλώς για προσδοκίες, αλλά για ήδη εκπεφρασμένο ενδιαφέρον περαιτέρω ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας. Πέραν των ήδη σημαντικών συμφωνιών που υπάρχουν για χρόνια, μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών, επίκεινται νέες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της ενέργειας, των έργων υποδομής, της ψηφιακής τεχνολογίας, της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων κλπ.».

Γιάννης Γρηγορίου, Γενικός Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων ΕΛΠΕ

«Η εκπροσώπηση της Total, σε ανώτατο επίπεδο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, από μόνη της σηματοδοτεί το ενδιαφέρον που τρέφει ο γαλλικός όμιλος για τη χώρα μας» ανέφερε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Γρηγορίου, Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια και ο γαλλικός όμιλος Total έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετική συνεργασία στον τομέα έρευνας για πετρέλαια και φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

«Η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την Total παρέχει όλα τα εχέγγυα ώστε οι δύο εταιρείες σε κοινοπραξία να προχωρήσουν την έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα προσβλέποντας σε θετικά αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Γρηγορίου και συνέχισε: « Η έρευνα πετρελαίου και τα προσδοκώμενα θετικά αποτελέσματα στο Ιόνιο πέλαγος και στη Κρήτη έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για την μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας τόσο σε επίπεδο εσόδων για το κράτος, τα οποία θα είναι άμεσα από τα μισθώματα και τους φόρους και υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της παραγωγής, όσο και για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων βαριάς βιομηχανίας στη χώρα που θα υποστηρίζουν την παραγωγή του πετρελαίου».

Κώστας Παπαδόπουλος, πρόεδρος ΕΥΔΑΠ

«Η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες. Οι μεγάλες εταιρείες της Γαλλίας έχουν αποδείξει ότι έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν σε συνεργασία με ελληνικές να ανοίξουν νέους επιχειρηματικούς δρόμους».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Γάλλων επενδυτών στην Αθήνα, που θα συνοδεύσουν τον Γάλλο Πρόεδρο, τόνισε ότι «η ΕΥΔΑΠ είναι ανοικτή σε όλες τις πιθανότητες συνεργασιών που θα απέβαιναν επικερδείς και επωφελείς για την εταιρεία. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεργαζόμασταν με κάθε σοβαρή εταιρεία που θα είχε προτάσεις συνεργασίας η συμπράξεων σε έργα στον ελληνικό χώρο ή το εξωτερικό και τα οποία θα προσέθεταν αξία στην ΕΥΔΑΠ. Στόχος μας, ως εισηγμένη εταιρεία, είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, των εργαζομένων της εταιρείας αλλά και των μετόχων μας, οπότε δεν είμαστε αρνητικοί σε τέτοιες συνεργασίες η συμπράξεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τη πιθανότητα επιχειρηματικής συνεργασίας για την ανάπτυξη ή την απόκτηση τεχνολογιών, που θα βοηθούσαν στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας μας ή στην αριστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες».

Η ΕΥΔΑΠ δραστηριοποιείται στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης 90 χρόνια διαθέτει μεγάλη εμπειρία και δεν σταματά να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και τεχνολογία. Θέλουμε να βρισκόμαστε στην πρωτοπορία των εξελίξεων.

Νίκος Κουτσιανάς, Apivita

«Αν κάτι θα κρατούσαμε από αυτή τη επίσκεψη, που είναι σημαντική για μία εταιρεία όπως η Apivita, είναι ότι θα περιμένουμε μία ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο ανταλλαγής επιστημονικών γνώσεων, καινοτομίας και έρευνας.

H συνεργασία της Apivita με το Εθνικό Ίδρυμα ερευνών της Γαλλίας (CNRS) στη Grenoble και στο Παρίσι που τρέχουμε με την συμμετοχή στην πλατφόρμα HORIZON 2020, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ανταλλαγή γνώσης, τεχνογνωσίας και καινοτομίας. Η συνεργασία, λοιπόν, με επιστήμονες και φορείς στο χώρο της κοσμετολογίας, που μετράει μεγάλη παράδοση στη Γαλλία, είναι για εμάς πολύ σημαντική.

Σημαντικό όμως είναι ότι μια ελληνική εταιρεία συν διαμορφώνει τις εξελίξεις στην κοσμετολογία, σε επίπεδο καινοτομίας ή νέων συστατικών με γαλλικά ερευνητικά κέντρα που παραδοσιακά πρωτοπορούν στον τομέα αυτό.

Δεν είναι τυχαίο επίσης που όλοι αυτοί οι φορείς και οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ευρέως ελληνικές λέξεις και ορολογίες, όπως η ίδια η λέξη κοσμετολογία – cosmetology- προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «κόσμος» και «λόγος». Με αυτό τον τρόπο ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται στην καρδιά των εξελίξεων στη βιομηχανία της ομορφιάς.

Είναι επίσης σημαντικό να προβληθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και να μπορέσουμε να αναπτύξουμε συνεργασίες και η βιομηχανία της ομορφιάς της Γαλλίας να ανακαλύψει τις, μοναδικής αξίας, ελληνικές πρώτες ύλες.

Τάσος Τζήκας, πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας

«Η εκλογή του κυρίου Μακρόν αποτελεί ελπίδα για τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν για μία σύγχρονη, ισχυρή και αλληλέγγυα Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη χώρα μας πέραν από μεγάλη τιμή είναι και σημαντική ευκαιρία. Η Γαλλία είναι μία ιστορικά φίλη χώρα με την οποία πρέπει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας και ιδιαίτερα στο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας.

Είναι ευκαιρία να χτιστεί μία στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου τα τελευταία χρόνια οι Ελληνικές επιχειρήσεις διακρίνονται διεθνώς για την τεχνογνωσία και την καινοτομία τους.

Ελλάδα και Γαλλία πρέπει να αξιοποιήσουν από κοινού το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν, τα “καλά παραδείγματα” δράσεων που έχουν υλοποιήσει, καθώς και τις βέλτιστες και δοκιμασμένες πρακτικές.

Γιώργος Βερνίκος, γγ Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων στον κλάδο του τουρισμού ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία στοχεύει, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος, όπου και θα δώσει το "παρών" στις συναντήσεις με το Γάλλο Πρόεδρο. Όπως είπε, θέση του συνδέσμου είναι η «σύσφιγξη των πατροπαράδοτων καλών σχέσεων της χώρας μας με τη Γαλλία, καθώς οι Γάλλοι είναι οι σημαντικότεροι επενδυτές».

Τα περιθώρια βελτίωσης, όπως εξήγησε ο κ. Βερνίκος παραμένουν μεγάλα και ο ΣΕΤΕ θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αναδεικνύοντας το ρόλο του τουρισμού, πάντα με στόχο την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Ο κ. Βερνίκος εστίασε και στον Θαλάσσιο τουρισμό, σημειώνοντας ότι η Γαλλία έχει τα μεγαλύτερα ναυπηγεία σκαφών και η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος για yachting, ελπίζοντας και αναβάθμιση των σχέσεων και σε αυτό το μέτωπο.