Χρηστικά

Οι νέες μέθοδοι φοροδιαφυγής τρομάζουν την ΑΑΔΕ


Νέες μεθόδους φοροδιαφυγής και απάτης ανακαλύπτουν επιτήδειοι προκειμένου να ξεγελάσουν εφορία, ΕΦΚΑ, δημόσιο και τράπεζες, οι οποίες ανησυχούν την ΑΑΔΕ, καθώς στελέχη της φοβούνται ότι έχουν λάβει έκταση στην αγορά.

Καθώς έχουν κλείσει πολλά από τα παράθυρα της απλής φοροδιαφυγής, οι πατέντες των παραβατών έχουν εξελιχθεί και εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά την πολυδαίδαλη φορολογική νομοθεσία, αλλά και τον χρόνο που χρειάζονται οι φορολογικές αρχές μέχρι να τους εντοπίσουν.

Τα κόλπα έχουν ξεφύγει πλέον από τον παραδοσιακό τρόπο αποφυγής της πληρωμής των φόρων και των εισφορών και σύμφωνα με τις έρευνες του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ, έχουν επεκταθεί στο «μαγείρεμα» των φορολογικών στοιχείων προκειμένου να λαμβάνουν είτε τραπεζικά δάνεια είτε και επιδοτήσεις από το Κράτος ή άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Φυσικά, όταν ολοκληρώσουν το «κόλπο» αφήνουν απλήρωτους φόρους, εισφορές και προμηθευτές τους.

Δάνεια με «αέρα»

Το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει υποθέσεις, με κυκλώματα επιχειρηματιών εξασφαλίζουν τραπεζική χρηματοδότηση εμφανίζοντας υψηλούς τζίρους, οι οποίοι όμως είναι εικονικοί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΣΔΟΕ, το σχέδιο ξεκινά να εφαρμόζεται με την ίδρυση μιας επιχείρησης startup, με ειδίκευση σε software ή γενικά σε καινοτομικές δράσεις ή ακόμη και αλυσίδα καταστημάτων εστίασης.

Η εταιρική της μορφή είναι ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), που διευκολύνει τόσο τη διαδικασία σύστασης όσο και τα σχέδιά τους.

Κατόπιν, εμφανίζουν αυξημένους τζίρους, τους οποίους τους δηλώνουν κανονικά στην εφορία. Τα τιμολόγια που εκδίδουν δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πωλήσεις, αλλά είναι πολλαπλάσιας αξίας των πραγματικών πωλήσεων.

Στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εμφανίζονται συνεπείς, καθώς πληρώνουν φόρους επί των τζίρων που εμφανίζουν όπως επίσης τακτοποιούν και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μετά την πάροδο δύο, τριών ή πέντε ετών και αφού έχουν επωφεληθεί από τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν για τις νέες εταιρείες, πηγαίνουν στην τράπεζα και ζητούν δάνειο για τη χρηματοδότηση της επέκτασης της δραστηριότητάς τους και γενικά για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Στην τράπεζα προσκομίζουν τις φορολογικές δηλώσεις, από τις οποίες φαίνονται τεράστιοι τζίροι και κέρδη και κάμπτονται οι όποιες επιφυλάξεις των τραπεζών στελεχών στο αν εγκρίνουν ή όχι το δάνειο. Έτσι λαμβάνουν το δάνειο.

Μόλις πάρουν επαρκές ποσό από τις δόσεις του δανείου ή ολόκληρο το ποσό, ξεκινά η διαδικασία «εξαφάνισης». Τις εκκρεμείς υποχρεώσεις προς Εφορία και Ταμεία τις ρυθμίζουν σε δόσεις ώστε να μη δώσουν αφορμή για ελέγχους και όταν λάβουν ένα ποσό του δανείου, που το θεωρούν επαρκές, είτε κηρύσσουν πτώχευση (σπάνια) είτε εξαφανίζονται.

Έχουν φροντίσει εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι των εταιρειών που έχουν συστήσει να είναι άτομα που δύσκολα διώκονται, όπως υπερήλικοι, αλλοδαποί, οι οποίοι δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους.

Λαμβάνουν και επιδοτήσεις

Μια άλλη μέθοδο που εντόπισε η ΑΑΔΕ, αφορά σε κύκλωμα έκδοσης και ανταλλαγής εικονικών στοιχείων, αλλά και πλαστών αποδείξεων τράπεζας, με σκοπό την είσπραξη επιδοτήσεων.

Πρόκειται για 114 καταθετήρια τράπεζας, που κατάσχεσαν και επεξεργάστηκαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, συνολικής αξίας άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. 

Η απάτη σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, εξελίσσονταν σε τέσσερα διαδοχικά στάδια:

  • Πρώτον, εικονική επιχείρηση εκδίδει εικονικό στοιχείο τιμολόγησης από εικονική επιχείρηση.
  • Δεύτερον, η λήπτρια επιχείρηση χρησιμοποιεί το εικονικό τιμολόγιο ως παραστατικό, που θα δικαιολογήσει το κόστος απόκτησης του επενδυτικού αγαθού.
  • Τρίτον, η εκδότρια επιχείρηση, πέραν της έκδοσης του εικονικού φορολογικού στοιχείου, εκδίδει και πλαστό καταθετήριο της τράπεζας, προκειμένου να πιστοποιηθεί η εξόφληση της συναλλαγής, αντίγραφο του οποίου αποστέλλει στη λήπτρια.
  • Τέταρτον, η λήπτρια επιχείρηση, έχοντας διασφαλίσει τα βασικά νομιμοποιητικά έγγραφα της απόκτησης του επενδυτικού αγαθού (τιμολόγιο και τραπεζικό παραστατικό εξόφλησης), χωρίς στην πραγματικότητα να έχει προβεί σε κάποια επένδυση, συντάσσει τον σχετικό φάκελο προς τον αρμόδιο φορέα, προκειμένου να λάβει την επιδότηση.

Ήδη, έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές για τα αδικήματα της έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, της πλαστογραφίας εγγράφων και της παράνομης λήψης επιδοτήσεων.

Παράλληλα, έχουν ενημερωθεί εγγράφως οι αρμόδιοι διαχειριστικοί φορείς, για την ανάκτηση των επιδοτήσεων που έχουν καταβληθεί και για να μπλοκάρουν τα ποσά που ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί.

Διαβαστε επισης