Την άρση της δέσμευσης για τη διατήρηση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο β' γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και ως αντιστάθμισμα, την αύξηση του μπόνους για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, για 12, 18 και 24 μήνες, εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Εργασίας.
Για τη β' φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η κυβέρνηση σχεδιάζει γενικότερες αλλαγές, προκειμένου να μην επαναληφθεί η αποτυχία της α' φάσης.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχονται, η δέσμευση των μη απολύσεων, αποτέλεσε βασικό παράγοντα που φρέναρε τη λήψη του κρατικού δανείου κατά την α΄ φάση του μέτρου, από χιλιάδες επιχειρήσεις.
Άλλωστε, από το 1 δισ. ευρώ, που ήταν διαθέσιμο να δοθεί, απορροφήθηκαν μόλις 580 εκατ. ευρώ, από 53.351 επιχειρήσεις παρότι οι όροι είναι ιδιαίτερα δελεαστικοί και ασύγκριτοι, σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό.
Δηλαδή, παρότι πληρούσαν όλα τα κριτήρια και οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές, εντούτοις δεν προχώρησαν στη λήψη του εγκεκριμένου ποσού, επειδή δεν ήθελαν να δεσμευτούν ότι δεν θα προβούν σε απολύσεις, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2020.
Το στοιχείο αυτό είναι εξαιρετικά απογοητευτικό για τα τεκταινόμενα στην αγορά εργασίας και καθώς, σταδιακά, αίρονται οι φραγμοί στις απολύσεις, υπάρχει ευρύτερη ανησυχία σε εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αναγκαιότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της διατήρησης της απασχόλησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που δέχονται οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης προβλέπουν:
- Την απάλειψη του όρου διατήρησης της απασχόλησης. Κατά την πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, υπήρχε όρος για τη λήψη του κρατικού δανείου, σύμφωνα με τον οποίο, ο λήπτης υποχρεούται να διατηρήσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, που απασχολούσε την 31η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Προτείνεται να απαλειφθεί ή να περιοριστεί το διάστημα της απαγόρευσης των απολύσεων.
- Την ενίσχυση του όρου διατήρηση της απασχόλησης, με αντάλλαγμα ισχυρό μπόνους. Κατά την α’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων που είχαν την 31η Μαρτίου 2020, μέχρι και τον Μάρτιο του 2021, θα έχουν έκπτωση, που φτάνει στο 40% επί του ποσού που έλαβαν ως κρατικό δάνειο. Δηλαδή μια επιχείρηση που έλαβε επιστρεπτέα προκαταβολή π.χ. 10.000 ευρώ, εάν δεν μειώσει τον αριθμό των εργαζόμενων, μέχρι τον Μάρτιο του 2021, θα επιστρέψει το ποσό των 6.000 ευρώ. Οι προτάσεις που υποβάλλονται στις πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων προβλέπουν όπως, ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση του όρου των άμεσων απολύσεων να αυξηθεί το ποσό της έκπτωσης για όσες επιχειρήσεις δεν προβούν σε απολύσεις.
Ειδικότερα προτείνεται όπως:
- Η έκπτωση του 40% για όσες επιχειρήσεις διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων απασχόλησης μέχρι τον Μάρτιο του 2021, να παραμείνει ως έχει.
- Να αυξηθεί η έκπτωση στο 50% για όσες επιχειρήσεις διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης για ένα 18μηνο, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021. Δηλαδή θα επιστρέψει το μισό ποσό του κρατικού δανείου.
- Να αυξηθεί στο 60% η έκπτωση, για όσες διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας μέχρι και τον Μάρτιο του 2022. Έτσι αν η επιχείρηση λάβει δάνειο 10.000 ευρώ, θα επιστρέψει μόλις 4.000 ευρώ.