Άρθρο παρέμβαση στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους και τους θεσμούς δημοσίευσε στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο διευθυντής Ευρώπης, Πολ Τόμσεν. Ο κ. Τόμσεν καθιστά σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη ανεξάρτητα από το εύρος και το βάθος των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά η οικονομία. Παράλληλα όμως εγείρει και θέμα πρόσθετων μέτρων 4-5% του ΑΕΠ, ήτοι 6-8 δισ., στα οποία περιλαμβάνεται η μείωση των δαπανών για συντάξεις.
Με το άρθρο αυτό, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Πολ Τόμσεν απαντά ευθέως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανοίγοντας τα χαρτιά του ΔΝΤ, κάτι που είχε κατ επανάληψη ζητήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών από τους θεσμούς.
Ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ επαναφέρει το θέμα παράλληλης υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και μείωσης του χρέους, αντιτιθέμενος στη γερμανική προσέγγιση που θέλει εμπροσθοβαρή υλοποίηση από την ελληνική πλευρά και την ελάφρυνση χρέους ως επιβράβευση.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί μια συνθήκη που θα μπορούσε να υποστηρίξει πολιτικά την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς ζητά παράλληλα βήματα από όλους, που θα σημάνει την άμεση μείωση του ελληνικού χρέους, ανακουφίζοντας από τον πόνο των σκληρών μεταρρυθμίσεων.
Ο Πόλ Τόμσεν αν και υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν θέλει σκληρή προσαρμογή, εν τούτοις εγείρει θέμα πρόσθετων μέτρων της τάξης του 4-5% του ΑΕΠ.
Ξεκινώντας το άρθρο του ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ αποδίδει τα εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας ότι :
Έχοντας τραβήξει την Ελλάδα με επιτυχία από το χείλος του γκρεμού πέρυσι το καλοκαίρι, και ακόλουθα αφού σταθεροποίησε την οικονομία, η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τώρα συζητά με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με το ΔΝΤ ένα περιεκτικό πολυετές πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει μια διαρκή ανάκαμψη και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος.
Ο κ. Τόμσεν επιλέγει να θέσει όλα τα θέματα με την εναρκτήρια τοποθέτησή του, δείχνοντας διάθεση να μιλήσει χωρίς περιστροφές και περνώντας μήνυμα συνεννόησης στη βάση της ταυτόχρονης υλοποίησης των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές.
όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το Ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουν και τα δύο.
Υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να εργαστεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της. Ωστόσο, όπως τονίζει, τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, ενώ ζητά να υπάρξει από την ελληνική κυβέρνηση ένα αξιόπιστο σχέδιο για την Ελλάδα, διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα επανέλθουν οι φόβοι για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τόμσεν υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη να ληφθούν σκληρά μέτρα και όπως γράφει, για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος μεσοπρόθεσμος στόχος της για πρωτογενές πλεόνασμα 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4 με 5 τοις εκατό του ΑΕΠ, δηλαδή από 7,5 έως 9,5 δισ. ευρώ!
Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πολ Τόμσεν :
Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό θα είναι κοινωνικά δύσκολες για τον Ελληνικό λαό, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Στην πράξη, οι κοινωνικές πιέσεις έχουν ήδη εξαναγκάσει τόσο τις προηγούμενες όσο και την τωρινή κυβέρνηση να κάνουν αναστροφές στην πορεία και, δυστυχώς, η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί περισσότερο από την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων της συγκριτικά με τα μέσα του 2014, πριν από την εξάλειψη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος που αποδείχθηκε προσωρινό, από μια σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση. Από την άποψη αυτή, η Κυβέρνηση έχει δίκιο να επισημαίνει ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν μια ευρύτερη κοινωνική λειτουργία. Όμως, η χρήση των συντάξεων με τον τρόπο αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Αυτό που χρειάζεται -και που είναι κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει- είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο του Πολ Τόμσεν