H αρχή εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης (SSM) προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο για συγχωνεύσεις μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων της ηπείρου, καθώς ενισχύεται η πεποίθηση πως η κλίμακα είναι το κλειδί στην προσπάθεια αναγέννησης του δοκιμαζόμενου κλάδου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές τραπεζιτών και αναλυτών, ο SSM, εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, τηρεί πλέον πιο μαλακή στάση στο θέμα των συγχωνεύσεων. Ορισμένες δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων του επίσης μαρτυρούν τη στροφή αυτή αναφέρει η εφημερίδα. Έως τώρα τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Είχε εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για τα οφέλη από τη συνένωση δυνάμεων μεγάλων τραπεζών (όπως για παράδειγμα των Deutsche Bank και Commerzbank που τελικά ναυάγησε), ενώ έθετε γενικά «απαγορευτικά αυστηρούς» όρους για συγχωνεύσεις.
Ωστόσο, η ΕΚΤ έδειξε ανοιχτή στο να εργαστεί με δύο ισπανικές τράπεζες μεσαίου μεγέθους, τις Liberbank και Unicaja Banco, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών τους για συγχώνευση, σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ. Οι ίδιες ανέφεραν ότι η ρυθμιστική αρχή είναι πιο ανοιχτή στο να δώσει περισσότερο χρόνο να εκδηλωθούν πρώτα κάποιες συνέργιες από τη συγχώνευση, πριν θέσει αυστηρές απαιτήσεις για τα κεφαλαιακά μαξιλάρια.
Η αλλαγή στάσης έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία ο κατακερματισμένος τραπεζικός κλάδος της Ευρωζώνης δυσκολεύεται να βγάλει κέρδος. Τα εξαιρετικά χαμηλά (μηδενικά και αρνητικά) επιτόκια πιέζουν αφόρητα τα περιθώρια κέρδους και τις καθιστούν εν πολλοίς μη ελκυστικές επιλογές για τους επενδυτές.
Αρκετοί πιστεύουν καιρό τώρα πως οι συγχωνεύσεις είναι η απάντηση στις προκλήσεις αυτές και ουσιαστικά ο μόνος τρόπος να σταθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέναντι στον ανταγωνισμό των αμερικανικών. Να σημειωθεί ότι στο 6% η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι περίπου στο ήμισυ εκείνης των αμερικανικών.
Πηγή: naftemporiki.gr