Οικονομία

Ο ΣΕΒ προειδοποιεί: Σταματήστε την παροχολογία!


Προειδοποίηση στα κόμματα να σταματήσουν την παροχολογία απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, σημειώνοντας ότι η το οικονομικό κλίμα έχει χαλάσει τους τελευταίους μήνες, λόγω της εισόδου σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Μιλώντας σε παρουσίαση έρευνας της MRB («Ο σφυγμός του επιχειρείν»), ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι με την είσοδο σε προεκλογική περίοδο οι πολιτικοί βρίσκουν ευκαιρίες να μοιράσουν υποσχέσεις, αλλά το ζητούμενο για την οικονομία είναι να παραχθεί νέος πλούτος.

«Το κλίμα έχει χαλάσει, η οικονομία βρίσκεται σε χαμηλή πτήση. Με ρυθμό ανάπτυξης 2% δεν μπορούμε να βγούμε από το τέλμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας και τόνισε ότι τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης «δεν αρκούν για να μοιραστούν χρήματα που δεν υπάρχουν».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για τις τράπεζες, σημειώνοντας ότι χάνεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Folli Follie, ο κ. Φέσσας απέφυγε να σχολιάσει τις ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι έχουν ευθύνες και πρωτίστως η διοίκηση της εταιρείας.

Τι «βλέπουν» οι επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, που σημειωτέον ολοκληρώθηκε τον Μάιο, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (27,7%) αναμένουν αύξηση του τζίρου την επόμενη χρονιά, μία στις πέντε (19,5%) προβλέπει ενίσχυση του μεριδίου αγοράς ενώ περισσότερες από μία στις δέκα (11,5%) εκτιμούν ότι θα αυξήσουν το προσωπικό τους.

Η ετήσια έρευνα από το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ και την MRB δείχνει ότι ο δείκτης των δυσκολιών σε μακροοικονομικό επίπεδο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μειώθηκε από 7 σε 6,8 (με μέγιστο βαθμό δυσκολίας το 10), ενώ η βελτίωση του δείκτη σε μικροοικονομικό επίπεδο αντίστοιχα είναι από 6,5 πέρυσι σε 6,1 εφέτος.

Από τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας προκύπτει βελτίωση σε σχέση με πέρυσι στη συντριπτική πλειονότητα των δεικτών.

Στο επίπεδο των μακροοικονομικών εμποδίων ως σημαντικότερα αξιολογούνται η υψηλή φορολογία, η διαφθορά (είναι ο μοναδικός δείκτης που επιδεινώθηκε σε σχέση με πέρυσι), η αβεβαιότητα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, οι επιπτώσεις της ύφεσης στην οικονομία, η αναποτελεσματική λειτουργία Θεσμών όπως η δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές.

Σε μικροοικονομικό επίπεδο διαπιστώνονται επίσης βελτιώσεις το σύνολο των δεικτών και τα σημαντικότερα προβλήματα είναι το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, η πολυνομία, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση και το έλλειμμα χρηματοδοτικών εργαλείων.

Οι κυριότεροι λόγοι για τη βελτίωση της εικόνας και των προσδοκιών είναι η αύξηση της ζήτησης λόγω τουρισμού και εξαγωγών, οι νέες στρατηγικές συνεργασίες και οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Συνολικά οι επιχειρήσεις είναι σημαντικά πιο αισιόδοξες από τον γενικό πληθυσμό καθώς το 43,7% των επιχειρηματιών θεωρούν ότι θα βγούμε από την κρίση σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια έναντι 78% των πολιτών.

Διαβαστε επισης