Επιχειρήσεις

Ο πόλεμος στην Υγεία: Τα deal που αλλάζουν το σκηνικό


Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στον τομέα υπηρεσιών υγείας, καθώς ο όμιλος Αποστολόπουλου (Ιατρικό Κέντρο) επιχειρεί να αναχαιτίσει την επέλαση ξένων fund, που επιχειρούν να εισβάλουν στην ελληνική αγορα με προπομπό την CVC Capital Partners, ένα private equity fund που διαχειρίζεται 52 δισ. δολ. Η Τράπεζα Πειραιώς, ως έχουσα τον πρώτο λόγο για την τύχη των θεραπευτηρίων "Υγεία" και "Ερρίκος Ντυνάν", αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων.

Μέσω της οικογενειακής εταιρείας συμμετοχών, ο ιδιοκτήτης του Ιατρικού Αθηνών Γιώργος  Αποστολόπουλος κατέθεσε δημόσια πρόταση για εξαγορά όλων των σε διασπορά μετοχών μειοψηφίας του "Υγεία", προσφέροντας μάλιστα τίμημα 30% υψηλότερο από τη χρηματιστηριακή τιμή  - και αρκετά "γενναιόδωρο" για τα δεδομένα της συγκυρίας.

 Είναι μιά στρατηγική κίνηση, με στόχο να αποκτήσει προβάδισμα ενόψει ενδεχόμενης πώλησης του ιστορικού νοσοκομείου από την MIG, πίσω από την οποία βρίσκεται ως βασικός μέτοχος και πιστωτής η Τράπεζα Πειραιώς.

Διαβάστε σχετικά:  Πρόταση εξαγοράς μετοχών του "Υγεία" από Αποστολόπουλο/ Ιατρικό Αθηνών

Το "εύλογο τίμημα" και οι πιέσεις από SSM

Εφόσον η πλευρά Αποστολόπουλου επιτύχει να συγκεντρώσει σημαντικό ποσοστό μετοχών, ουσιαστικά θα έχει μπλοκάρει ενδεχόμενη προσπάθεια από άλλο ενδιαφερόμενο να αποκτήσει το 70% των μετοχών του "Υγεία" που κατέχει η MIG.  Παράλληλα, θα έχει καθορίσει εμμέσως μέσω της δημόσιας πρότασης ένα "εύλογο τίμημα" για την πώληση του θεραπευτηρίου (0,45 ευρώ ανά μετοχή).

Προς το παρόν, η διοίκηση της MIG δηλώνει, με σημερινή ανακοίνωση, ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε πώληση μετοχών του Υγεία, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει η διοίκηση της Τρ. Πειραώς. Η τράπεζα βρίσκεται υπό την έντονη πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού να «ξεφορτωθεί» μη τραπεζικές συμμετοχές το συντομότερο. Αν υπάρχει και πρόθυμος αγοραστής, όπως ο κ. Αποστολόπουλος, αυτή η πίεση θα γίνει ακόμη εντονότερη και εκτιμάται ότι θα είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει η συναλλαγή.

Τα deals που έπονται

Εάν συγκεντρώσει υπό τον έλεγχο του δύο από τις σημαντικότερες ιδιωτικές μονάδες υγείας, ο κ. Αποστολόπουλος θα έχει δώσει μια σοβαρή απάντηση στις επιθετικές κινήσεις της CVC Capital Partners, που έχει ήδη αποκτήσει το ΙΑΣΩ General και το νοσοκομείο Metropolitan και υπήρχε έντονη φημολογία ότι σκόπευε να κινηθεί στην κατεύθυνση του Υγεία.

Η επόμενη μεγάλη «μάχη», που θα κρίνει τη διαμόρφωση των νέων ισορροπιών στον κλάδο, αναμένεται ως τα μέσα του 2018, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς στο επιχειρησιακό της σχέδιο.

Η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την πώληση του θεραπευτηρίου Ερρίκος Ντυνάν και είναι πιθανό ο διαγωνισμός να επισπευσθεί και να γίνει στις αρχές του χρόνου, ώστε το τίμημα της συναλλαγής να προσμετρηθεί στην κεφαλαιακή επάρκεια για τα τεστ αντοχής. Το πιθανότερο είναι ότι η πλευρά Αποστολόπουλου και το CVC θα δώσουν το «παρών» σε αυτό το διαγωνισμό.

Νωρίτερα, θα έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για την πώληση των δανείων της Euromedica από τις πιστώτριες τράπεζες, για τα οποία υποβλήθηκαν προσφορές πριν από λίγες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οι εξελίξεις επαληθεύουν την πρόσφατη «προφητεία» του Γιώργου Αποστολόπουλου, που είχε τονίσει, μιλώντας στην τακτική συνέλευση των μετόχων:«Σε ένα χρόνο από σήμερα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στο χώρο της Υγείας. Θα υπάρχουν δύο κυρίαρχοι όμιλοι και μόνο ο ένας θα είναι ελληνικός».