Οικονομία

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια ξανάρχονται!


Συντήρηση και ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, όπως και της ακρίβειας, καταγράφουν τα μηνύματα που εκπέμπουν οι τιμές χονδρικής των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων, που δείχνουν νέες αυξήσεις σε τρόφιμα, φαρμακευτικά και άλλα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Ήδη σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat τον Νοέμβριο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 3% (από 3,1% τον Οκτώβριο), πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν στο 2,3%, από 2% τον Οκτώβριο.

Ο εθνικός πληθωρισμός είχε υποχωρήσει τον Οκτώβριο στο 2,4% από 2,9% τον Σεπτέμβριο, αλλά για τον Νοέμβριο και τους επόμενους μήνες έρχονται νέες ανοδικές πιέσεις, οι οποίες ισχυροποιούνται με την έκρηξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Η υποχώρηση του δείκτη του πληθωρισμού οφείλεται βασικά στη συγκυριακή μείωση, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023, των ενεργειακών αγαθών (καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο), ενώ όλα τα υπόλοιπα αγαθά ανατιμήθηκαν.

Η κυβέρνηση δια του υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρεί με άτυπες «διατιμήσεις» και με περιορισμούς στα περιθώρια κέρδους, να συγκρατήσει τις τιμές των βασικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ, αλλά οι καταναλωτές βλέπουν άλλη εικόνα στα ράφια.

Οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται με διάφορα τρυκ, είτε με την άνοδο των τιμών πριν από την υποχρεωτική μείωση, είτε με τη μείωση της χωρητικότητας των συσκευασιών.

Παράλληλα πρόσθετο πρόβλημα για τα νοικοκυριά είναι ο τομέας των υπηρεσιών, με αιχμή τα ενοίκια που αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό πάνω από 6% κατά μέσο όρο.

Πάνω οι τιμές χονδρικής

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι τιμές χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών κατά τη σύγκριση του Οκτωβρίου 2024, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2023 κατέγραψαν μείωση 2,3% έναντι μείωσης 13,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023 με το 2022.

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2024, ο δείκτης δεν παρουσίασε καμία μεταβολή, ενώ ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2023 - Οκτωβρίου 2024, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2022 - Οκτωβρίου 2023, παρουσίασε μείωση 3,4% έναντι μείωσης 3,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ωστόσο, η αποκλιμάκωση είναι συγκυριακή και οφείλεται αποκλειστικά στα καύσιμα, ενώ όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες των βιομηχανικών αγαθών ανατιμήθηκαν.
Αναλυτικότερα, οι κυριότερες μεταβολές των χονδρικών τιμών των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών είναι οι ακόλουθες:

  • Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου -18,9%
  • Βιομηχανία τροφίμων +0,8%.
  • Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού +2,9%.
  • Παραγωγή βασικών μετάλλων +2,9%.
  • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων +3,0%.
  • Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων +3,7%.
  • Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων +5,3%.
  • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού +6,3%.
  • Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες +7,1%.
  • Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού +7,7%.
Διαβαστε επισης