Λιγότερα «δώρα» από όσα περίμενε η αγορά πρόσφερε τελικά χθες ο Μάριο Ντράγκι, με αποτέλεσμα να βρίσκονται υπό πίεση από χθες το μεσημέρι τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να έχει ξεφύγει αρκετά από τα ιστορικά χαμηλά της, από τη στιγμή που άρχισε να μιλάει χθες, στην Φρανφκούρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, την ώρα που είχε εκδοθεί η ανακοίνωση της ΕΚΤ και αναμενόταν να αρχίσει η συνέντευξη Τύπου του Μ. Ντράγκι, η απόδοση του 10ετούς είχε υποχωρήσει στο 1,938%. Από τότε, όμως, άρχισαν ρευστοποιήσεις θέσεων από ορισμένους επενδυτές και η απόδοση σήμερα, περίπου στις 15.30, είχε ανεβεί στο 2,073%, χωρίς όμως να διαφαίνεται ότι θα υπάρξει συνέχεια σε αυτή την κίνηση σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντράγκι έκοψαν την φόρα όσων «φόρτωναν» συνεχώς ομόλογα της ευρωζώνης, προεξοφλώντας νέα μείωση επιτοκίων, αλλά και νέες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ανοδική πορεία ακολούθησαν αρχικά και τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, όπως σημειώνει το Reuters, τα οποία όμως σήμερα ανακτούν κάποιο από το χαμένο έδαφος. Αντίθετα, υστερούν κυρίως τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα, στα οποία είχαν γίνει και οι εντονότερες κερδοσκοπικές κινήσεις το προηγούμενο διάστημα, ενόψει των αποφάσεων της ΕΚΤ.
Οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας δεν άλλαξαν την εκτίμηση των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, κάτι που ευνοεί τα ομόλογα και ιδίως όσα έχουν υψηλές αποδόσεις, όπως τα ελληνικά.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να περιμένουν ότι θα μειωθεί περαιτέρω το ήδη αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και μάλιστα ότι αυτό θα γίνει, εκτός σοβαρού απροόπτου, στη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, τον Σεπτέμβριο. Επίσης, οι προεργασίες που ήδη έγινε γνωστό ότι άρχισαν για τις τεχνικές λεπτομέρειες ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πείθουν τους επενδυτές ότι η ενεργοποίησή του δεν θα καθυστερήσει.
Όμως, ενώ ο Ντράγκι δήλωσε καθαρά ότι οι οικονομικές προβλέψεις γίνονται όλο και χειρότερες για την ευρωζώνη, κάτι που δικαιολογεί νέα χαλάρωση, ταυτόχρονα δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα περιμένει να δει νεότερες προβλέψεις για την οικονομική δραστηριότητα, πριν αποφασίσει να αναλάβει δράση. Αυτή η αναφορά, όπως και το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε ήδη χθες η μείωση επιτοκίων, κάνει τους επενδυτές περισσότερο επιφυλακτικούς και λειτουργεί αποθαρρυντικά για όσους κερδοσκοπούσαν με τα ομόλογα.
Πάντως, στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι η τελευταία «αποθέρμανση» των ελληνικών ομολόγων όχι μόνο δεν αλλάζει τη γενική τάση προς την κατεύθυνση χαμηλότερων αποδόσεων, αλλά ίσως να είναι και μια καλοδεχούμενη εξέλιξη, στο βαθμό που οι κερδοσκοπικές κινήσεις είχαν οδηγήσει σε υπερβολές το τελευταίο διάστημα.