Σε «μαύρο Οκτώβρη» αναδεικνύεται ο περασμένος μήνας, στη διάρκεια του οποίου εκτοξεύτηκαν στα ύψη τα κρούσματα, οι θάνατοι συμπολιτών μας και οι διασωληνωμένοι.
Τον περασμένο μήνα εντοπίστηκαν 20.805 νέα κρούσματα, τα οποία είναι περισσότερα από το 50% των μολύνσεων που καταγράφηκαν συνολικά από την αρχή της πανδημίας, ενώ οι απώλειες ζωών, από τον κορονοϊό, ανήλθαν στο 35,5% επί του συνόλου των θανάτων που καταγράφηκαν από την αρχή της πανδημίας.
Πρόκειται για εφιαλτικά στοιχεία που οδήγησαν στη λήψη πρόσθετων μέτρων, τα οποία στις επόμενες μέρες μπορεί να κλιμακωθούν μέχρι το γενικό lockdown.
Η εκτεταμένη διασπορά κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με τα «στραβά μάτια» της κυβέρνησης για τις συναθροίσεις στις εκκλησίες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προμηνύει και άλλους «μαύρους μήνες» λόγω Covid-19.
Ήδη τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα από ασθενείς λόγω Covid-19 και οι μονάδες εντατικής θεραπείας εξαντλούν τα όριά τους.
Οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει τους 140 λόγω Covid-19, αλλά μέσα στις ΜΕΘ, υπάρχουν και άρρωστοι από άλλες ασθένειες, που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο οι 140 του κορονοϊού, που ανακοινώνονται.
Την ώρα που ο ιός εξαπλώνεται απειλητικά σε ολόκληρη την επικράτεια, η κυβέρνηση φοβάται τις αντιδράσεις των ιερωμένων και των πιστών και δεν λαμβάνει μέτρα για την προσέλευση στις εκκλησίες, επιτρέποντας έτσι τον συνωστισμό και τη μη χρήση μάσκας.
Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών λαμβάνει ημίμετρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα οποία στοιβάζεται ο κόσμος και παρά τη χρήση μάσκας, όταν ο ένας είναι πάνω στον άλλον στα λεωφορεία στα τρόλεϊ και στο μετρό, δεν προστατεύονται από τη μετάδοση.
Η κατάσταση στα αστικά λεωφορεία καις τις εκκλησίες δίνει «επιχειρήματα» στους αρνητές των μέτρων να υποστηρίζουν, γιατί ο κορονοϊός κολλάει στις πλατείες ή στα μπαρ και δεν κολλάει στα λεωφορεία και στους εκκλησίες;
Στοιχεία εφιάλτης
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τον Οκτώβριο καταγράφηκαν συνολικά στη χώρα 20.805 νέα κρούσματα, όταν συνολικά από την αρχή της πανδημίας, στην Ελλάδα, μέχρι την 31η Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 39.251. Δηλαδή μέσα στον Οκτώβριο εντοπίστηκε το 53% των συνολικών κρουσμάτων!
Ίσως έφταιξαν τα πρώτα κρύα του επερχόμενου χειμώνα, τα οποία εξανάγκασαν σε συνωστισμό ατόμων σε κλειστούς χώρους, αλλά και η «ζύμωση» των κρουσμάτων που έφεραν οι λίγοι τουρίστες στους θερινούς μήνες.
Η χειρότερη μέρα από πλευράς κρουσμάτων ήταν η 31η Οκτωβρίου στη διάρκειας της οποίας καταγράφηκαν 2.056 νέες μολύνσεις. Η έκρηξη των κρουσμάτων ξεκίνησε από την αρχή του μήνα, όταν παγιώθηκαν πάνω από το όριο των 400 ημερησίως.
Τα δύσκολα ξεκίνησαν από τις 20 Οκτωβρίου όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 600 και στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε πρόβλεψη και έλεγχο.
Σταδιακά μέχρι τις 26 Οκτωβρίου τα κρούσματα πέρασαν τα όρια των 700, 800 και 900 κρουσμάτων, για να έρθουν τα χειρότερα στο τελευταίο πενθήμερο, όταν ξεπεράστηκε το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων, κατόπιν των 1.500 και την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου καταγράφηκε νέο ρεκόρ με πάνω από 2.000 κρούσματα.
Έκρηξη και των θανάτων
Τον Οκτώβριο σημειώθηκε και θλιβερό ρεκόρ θανάτων από τον κορονοϊό, οι οποίοι ανήλθαν σε 235 και αποτελούν το 37,5% του συνόλου των θανάτων που καταγράφηκαν από την αρχή της πανδημίας, που ανέρχονταν έως της 31η Οκτωβρίου σε 626.
Το ρεκόρ των θανάτων σημειώθηκε της 22α Οκτωβρίου με 15 θανάτους, ενώ από 10 και πάνω θάνατοι ημερησίως σημειώθηκαν σε δέκα μέρες του Οκτωβρίου.
Παρατηρείται επίσης, άμεση σχέση του κρουσμάτων και του αριθμού των τεστ. Έτσι, τα Σαββατοκύριακα που γίνονται λιγότερα τεστ, τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι λιγότερα (ή συγκρατημένα) την Κυριακή και τη Δευτέρα, που ακολουθούν, ενώ αυξάνονται από Τρίτη και μετά, που επανέρχεται στην περιοχή των 20.000 ο ημερήσιος αριθμός των τεστ.
Όλα αυτά ισχύουν, εφόσον οι περιοχές στις οποίες διεξάγονται τα τεστ είναι ίδιου επιδημιολογικού φορτίου. Αν είναι αυξανόμενο τα κρούσματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα και με τη διεξαγωγή λιγότερων τεστ και παρατηρείται η έκρηξη στα μέσα και προς το τέλος της εβδομάδας.