Οικονομία

Ο κορονοϊός απειλεί και τα αποθεματικά του ΔΝΤ


Βαρύ αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται να αφήνει η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού. Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησε να αυξήσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο για τα προληπτικά αποθεματικά του ταμείου, δεδομένης της απότομης αύξησης των χρηματοοικονομικών κινδύνων δήλωσε το ΔΝΤ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Reuters, οι 24 εκτελεστικοί διευθυντές του ΔΝΤ αύξησαν τον στόχο για τα SDR, τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, στα 25 δισεκατομμύρια, ή περίπου 36 δισεκατομμύρια δολάρια, από 20 δισεκατομμύρια ή 29 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από τακτική διετή αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Τα SDR είναι η «νομισματική μονάδα» του ΔΝΤ και πρακτικά αποτελούν διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969, ως εναλλακτική μορφή  επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών-μελών του.

Δεν πρόκειται για νόμισμα με την τυπική έννοια και δεν έχουν φυσική υπόσταση όπως το χρήμα, αλλά αποτελούν λογιστική καταχώριση και αντιπροσωπεύουν απαίτηση για συναλλαγματικά αποθέματα νομισμάτων των χωρών-μελών του ΔΝΤ (ευρώ, ιαπωνικά γιεν, λίρες, δολάρια κ.λπ.) με τα οποία μπορούν να ανταλλαγούν.

Η επανεξέταση του ύψους των SDRs (όπως είναι η επίσημη ονομασία των τραβηκτικών δικαιωμάτων), καθυστέρησε μερικούς μήνες για να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19. Η αξιολόγηση αυτή έδειξε σημαντική αύξηση του πιστωτικού ανοίγματος και του σχετικού κινδύνου που αυτός συνεπάγεται.

«Οι εκκρεμείς πιστώσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης χωρίς όρους, και οι δεσμεύσεις βάσει προληπτικών ρυθμίσεων είναι υψηλότερες από ό, τι στην τελευταία αναθεώρηση», ανέφερε το ΔΝΤ στη δήλωσή του. Πρόσθεσε δε ότι η πίστωση είχε γίνει πιο συγκεντρωμένη και οι προγραμματισμένες επαναγορές ήταν μεγαλύτερες και πιο συγκεντρωτικές.

Μάλιστα, το ΔΝΤ σημείωσε ότι ορισμένοι από τους εκτελεστικούς διευθυντές πίεσαν για ακόμη υψηλότερο στόχο, αλλά οι προτάσεις τους δεν εισακούστηκαν. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί πριν από την επόμενη τακτική επανεξέταση το 2022 αν και τα περισσότερα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου διευθυντές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει τρέχουσα ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός συσσώρευσης αποθεματικών.