Επιχειρήσεις

Ο Κόκκαλης βλέπει Nasdaq με «ελληνική» Intralot


Στο επίκεντρο του επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος θα παραμείνει τους επόμενους μήνες η Intralot, μετά την αποκάλυψη του προέδρου και βασικού μετόχου της Σωκράτη Κόκκαλη, ότι υπάρχει ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της στο εξωτερικού και εξόδου από το ΧΑ. 

Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, όλα όμως συνηγορούν υπέρ της «μετανάστευσης»: Φορολογικά, κόστος δανεισμού, πρόσβαση σε πηγές κεφαλαίων και χρηματοδότησης, χρηματιστηριακή αποτίμηση.

Κι αν η οικογένεια Κόκκαλη θέλει για λόγους prestige και συναισθηματικούς να παραμείνει «ελληνικός» ένας όμιλος που πραγματοποιεί το 95% των εσόδων του στο εξωτερικό, υπάρχουν οι ξένοι μέτοχοι – διεθνή funds και μεγαλοεπενδυτές – που πιέζουν, προτάσσοντας  το οικονομικό συμφέρον και τον επιχειρηματικό «ορθολογισμό».

Πάντως  - σε αντίθεση με όσα λέγονται και γράφονται, το φορολογικό όφελος από τη μεταφορά έδρας θα είναι μικρό, καθώς το 95% των εσόδων πραγματοποιούνται στο εξωτερικό μέσω θυγατρικών, οι οποίες φορολογούνται στον τόπο δραστηριοποίησης τους. 

Επικαλούμενος αυτό το στοιχείο, ο Σωκράτης Κόκκαλης απορρίπτει μέχρι στιγμής τις προτάσεις για μεταφορά έδρας – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συναινέσει μελλοντικά, εάν δεν υπάρξει αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προοπτικών στην Ελλάδα.

Ευνοϊκά διάκειται πάντως στην ιδέα να αποσυρθεί η Intralot από το ελληνικό χρηματιστήριο και να εισαχθεί σε κάποια μεγάλη αγορά, όπου θα αποτιμηθεί με καλύτερους όρους και θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια μέσω μετοχικών και ομολογιακών εκδόσεων.

Το θέμα έχει συζητηθεί διεξοδικά με χρηματοοικονομικούς συμβούλους,  τραπεζίτες και διαχειριστές διεθνών χαρτοφυλακίων. Πρώτη επιλογή αποτελεί ο Nasdaq, όπου εκτιμάται ότι η Intralot  μπορεί να εισαχθεί με ΑΜΚ και να έχει εν συνεχεία αποτίμηση περίπου διπλάσια από την τρέχουσα στο ΧΑ (190 εκατ. ευρώ).

Η άντληση κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ – η οποία δεν θα μπορούσε να γίνει στο ορατό μέλλον στο ΧΑ -  θα της επιτρέψει να μειώσει δραστικά τον δανεισμό, να περιορίσει τις χρηματοοικονομικές δαπάνες και να βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Όμως, ενώ η λύση του Nasdaq φαίνεται ιδανική για τους σχεδιασμούς του ομίλου, δύσκολη είναι η αποχώρηση από το ΧΑ:

-Αφ’ ενός λόγω μεγάλης διασποράς της μετοχής, που καθιστά δυσχερή της συγκέντρωση του απαιτούμενη ποσοστού με δημόσια πρόταση, αν δεν προσφερθεί  τίμημα πολύ υψηλότερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή. Επισημαίνεται ότι διεθνή funds, εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια και πολλοί μεγαλοεπενδυτές διακρατούν επί χρόνια πακέτα μετοχών Intralot,  έχοντας κόστος κτήσης τουλάχιστον διπλάσιο από την τωρινή τιμή.

-Αφ’ ετέρου, λόγω της νέας νομοθεσίας  για την απόσυρση-διαγραφή εταιρειών από το ΧΑ. Με τη νέα διάταξη, η τιμή προσφοράς στη δημόσια πρόταση πρέπει να ορίζεται βάσει αποτίμησης της εταιρείας από ανεξάρτητους εκτιμητές. 

Μέχρι τώρα η ελάχιστη τιμή προσφοράς καθοριζόταν με βάση την ανώτατη χρηματιστηριακή του προηγούμενου εξαμήνου και την ανώτατη στην οποία είχε αγοράσει ο προσφέρων.

Τα τελευταία χρόνια, ίσως και λόγω σχεδιασμών για delisting, η μετοχή της Intralot  είχε παραμείνει καθηλωμένη κοντά στα ιστορικά χαμηλά της, κοντά στο 1 ευρώ. 

Έτσι, μια δημόσια πρόταση με premium της τάξεως του 25% (στα επίπεδα της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής) θα ήταν δελεαστική και οι μεγαλομέτοχοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό για το delisting.

Τώρα η αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή θα βγάλει προφανώς πολύ μεγαλύτερη αξία μετοχής και το κόστος απόσυρσης θα είναι πολύ υψηλό.