Οικονομία

ΤτΕ: Κίνδυνος «φούσκας» στα επαγγελματικά ακίνητα


Τους κινδύνους που ενδεχομένως προκύψουν από μια «φούσκα» στις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων κωδικοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως παρατηρεί η κεντρική τράπεζα, η αγορά καταστημάτων βρίσκεται σε φάση επέκτασης και η αγορά γραφείων βρίσκεται σε φάση κάμψης, την ώρα που οι τιμές των κατοικιών καλπάζουν, αυξανόμενες με ρυθμό άνω του 10% ανά ετησίως.

Αναλυτικότερα, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την αγορά επαγγελματικών ακινήτων στην Ελλάδα ομαδοποιούνται σε τέσσερις περιοχές:

  • την περιοχή των εξασφαλίσεων (collateral stretch), η οποία παρακολουθεί τις μεταβολές της αξίας
  • την περιοχή των εσόδων και δραστηριότητας (income and activity stretch), που επικεντρώνεται στα έσοδα που δημιουργούνται από τα επαγγελματικά ακίνητα , τον όγκο συναλλαγών, καθώς και τις ροές κεφαλαίων προς την αγορά  επαγγελματικών ακινήτων.
  • την περιοχή της χρηματοδότησης (financing stretch), η οποία αφορά τις πηγές και τις συνθήκες χρηματοδότησης.
  • την περιοχή της διάχυσης του κινδύνου (spillover stretch), όπου εξετάζεται στο ενδεχόμενο μίας κρίσης η πιθανότητα μετάδοσης των ευπαθειών της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι διαπιστώσεις

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αξιολόγηση των κινδύνων που απορρέουν από τα επαγγελματικά ακίνητα με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου 2023 είναι οι ακόλουθη:

  1. Το επίπεδο κινδύνου για την περιοχή των εξασφαλίσεων (collateral stretch) εκτιμήθηκε ως “χαμηλό” (0,8),
  2. Για την περιοχή των εσόδων και δραστηριότητας (income and activity stretch) το επίπεδο κινδύνου εκτιμήθηκε ως “μεσαίο” (1,8), 
  3. Για την περιοχή της χρηματοδότησης (financing stretch) δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις κινδύνου (0)
  4. Για την περιοχή της διάχυσης του κινδύνου (spillover stretch) το επίπεδο κινδύνου εκτιμήθηκε ως “χαμηλό” (0,8). 

Κατά συνέπεια, ο συνολικός κίνδυνος που απορρέει από την αγορά των επαγγελματικών ακινήτων αξιολογείται ως «χαμηλός».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά βρίσκεται σε επεκτατική φάση, δηλαδή οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, οι κίνδυνοι και οι ευπάθειες αντίστοιχα αυξάνονται, ωστόσο, ο ρυθμός συσσώρευσης των κινδύνων αξιολογείται ότι είναι χαμηλός.

Επίσης, η διασύνδεση της εν λόγω αγοράς με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και η σημασία που κατέχει σε αυτό, ωστόσο, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Αντίθετα, απαιτείται εγρήγορση και στενή παρακολούθηση των κινδύνων και των εξελίξεων, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
 

Διαβαστε επισης