Πολιτική

Ο καθηγητής Χρούσος νέος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής


Ο καθηγητής παιδιατρικής Γιώργος Χρούσος αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. 

Η συγκρότηση των μελών έγινε με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, και έχει ως εξής: 

1. Χρούσος Γεώργιος, Καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και ΚαποδιστριακόΠανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν.Π.Α. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», ως Πρόεδρος.

 2. Τσόλια Μαρίζα, Αναπληρώτρια Δ/ντρια Β´ Πανεπιστημιακής & Παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν.Π.Α. «Π & Α Κυριακού». 

3. Θεοδωρίδου Μαρία , Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

4. Παπαευαγγέλου Βασιλική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής –Λοιμωξιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

5. Γιαννακός Γεώργιος, Γενικός Αρχίατρος - Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ. 

6. Καρνέση Λάζαρος, Γενικός Αρχίατρος - Διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών. 

7. Κωνσταντόπουλος Ανδρέας, Καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

8. Κύρλεση Αθηνά, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας. 

9. Μπαρμπούνη Αναστασία, Διδάκτωρ του Εθνικού και ΚαποδιστριακούΠανεπιστημίου Αθηνών, Παιδίατρος - Επιμελήτρια στον Τομέα Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. 

10. Γιαννόπουλος Αθανάσιος, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

11. Τσιόδρας Σωτήριος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

12. Αντωνιάδης Αντώνιος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑριστοτέλειουΠανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Ι. ΠΑΣΤΕΡ. 

13. Κανακούδη – Τσακαλίδου Φλωρεντία, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής –Ανοσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

14. Παυλοπούλου Ιωάννα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

15. Συριοπούλου Βασιλική , Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

16. Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εθνικό καιΚαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

17. Παράσχου  Δήμητρα – Παιδίατρος- Εντατικολόγος, Δ/ντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παίδων « ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». 

18.   Συρογιαννόπουλος Γεώργιος, Καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 19. Καραούλη Βασιλική, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, ως εισηγήτρια, με αναπληρώτριά της την Καλύβα Φωφώ, Προϊσταμένη του Τμήματος Μεταδοτικών και Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.

Ο κ. Χρούσος είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Ε.Κ.Π.Α. με Διδακτορικό Δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.

Στους Ακαδημαϊκούς τίτλους τους συμπεριλαμβάνονται:

Καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον

Καθηγητής Α' Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.

Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) Ε.Κ.Π.Α. (2010- )

Διακεκριμμένη Εδρα Τζών Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία, Βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου, Ουάσινγκτων, ΗΠΑ (Kluge Distinguished Chair in Technοlogy and Society, Library of Congress, USA, 2011)

Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λιέγης, Βέλγιο

Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ανκώνας, Ιταλία

Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Warwick, Αγγλία

Διετέλεσε Διευθυντής Τμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας Εθνικού Ιστουτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και Διευθυντής Α' Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.

Ενώ σήμερα είναι Διευθυντής στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Παίδων  «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Πλούσιο είναι το ερευνητικό του έργο καθώς διεθνώς είναι αναγνωρισμένη η έρευνα στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες. Σημαντική επίσης, είναι η συνεισφορά και προσφορά του σε ένα φάσμα χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο και οι αυτοάνοσες παθήσεις.

Στο διδακτικό του έργο έχει διετελέσει:

Διευθυντής ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα εκπαίδευσης στην Ενδοκρινολογία στον κόσμο στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α., υποστηρίζοντας την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία πάνω από 60 σήμερα διαπρεπών και βραβευμένων Ελλήνων και ξένων ιατρών–επιστημόνων

Master (Διδάσκαλος) Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών (American College of Physicians)

Master (Διδάσκαλος) Αμερικανικoύ Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας (American College of Endocrinology)

Εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας (Royal College of Physicians, London, UK)

Ο καθηγητής έχει γράψει πάνω από 700 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες. Υπάρχει διεθνής αναφορά του έργου του σε περισσότερες από 62.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως και ο μοναδικός Έλληνας ιατρός-επιστήμονας όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στην Βιολογία και Βιοχημεία (δείκτης Hirsch 125)

Επιπλέον, είναι εκλεγμένο μέλος του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. (Institute of Medicine, The National Academies, Washington, DC, USA) και εκλεγμένο μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών (Academia Europaea, London, UK)

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι έχει διακριθεί και βραβευθεί πολλές φορές αποτελώντας μεγάλη τιμή για τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.