Πολιτική

Ο ιός Ζήκα μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή δηλώνουν οι αρμόδιοι Υγείας στις ΗΠΑ


Αξιωματούχοι του τομέα Υγείας των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν χτες ότι ένα άτομο που προσβλήθηκε από τον ιό Ζήκα μολύνθηκε από σεξουαλική επαφή, καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσω του σπέρματος. Το γεγονός αυτό αλλάζει τα δεδομένα για τη μετάδοση της μόλυνσης.

Η ευρεία αντίληψη ήταν ότι ο Ζήκα μπορούσε να μεταδοθεί μόνο μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Η μετάδοση με τη σεξουαλική επαφή αλλάζει την επικινδυνότητα μετάδοσης. Χθες, οι αξιωματούχοι υγείας στην πολιτεία του Τέξας, ανέφεραν μια επιβεβαιωμένη περίπτωση μόλυνσης από τον Ζήκα μέσω σεξουαλικής επαφής. 

Αν και λίγες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές σχετικά με τον ασθενή του Τέξας, υπάρχει, ωστόσο, μία παλαιότερη μαρτυρία σχετικά με τη σεξουαλική μετάδοση του Ζήκα: Ένας αμερικανός ερευνητής μολύνθηκε από τον Ζήκα το 2008, κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Σενεγάλη για μελέτη σχετικά με την ελονοσία. Έξι ημέρες μετά την επιστροφή του, εκδήλωσε συμπτώματα ίωσης και τέσσερις ημέρες αργότερα, συνέβη το ίδιο και με τη σύζυγό του. Οι εξετάσεις αίματος αργότερα αποκάλυψαν ότι και οι δύο είχαν μολυνθεί από τον ιό Ζήκα. Καθώς η σύζυγος δεν ήταν παρούσα στο ταξίδι, είναι εμφανές ότι η μετάδοση έγινε μετά από σεξουαλική επαφή.

Ποιες είναι οι πιθανότητες της σεξουαλικής μετάδοσης δε γνωρίζουμε με ακρίβεια και είναι δύσκολο να εξακριβωθεί κάποιο σχετικό ποσοστό στις περιοχές που υπάρχει η μόλυνση, καθώς ενοχοποιούνται κυρίως οι μολύνσεις από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Ωστόσο, μια μελέτη από το Yap, ένα νησί στη Μικρονησία, υποστηρίζει ότι η σεξουαλική μετάδοση μπορεί να είναι πιο συχνή από ό, τι νομίζαμε. Εκεί, μολύνθηκαν πολύ περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες με τον ιό Ζήκα, ένα μοτίβο που παρατηρείται με τα περισσότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Αυτά τα δεδομένα κάνουν ακόμα χειρότερη την ήδη αρνητική συγκυρία. Στις περιοχές της Λατινικής Αμερικής, οι έγκυοι προτρέπονται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά του τσιμπήματος των κουνουπιών, με τη χρήση απωθητικών υγρών και την κάλυψη του σώματος. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άντρες, μετά τα νέα δεδομένα κάτι όμως που πρακτικά είναι δύσκολο λόγω της ζέστης στην Κεντρική και Νότια Αμερική και λόγω του μεγάλου κόστους των εντομοαπωθητικών υγρών. 

Ποιες οι συμβουλές για τους πολίτες στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική

Η συμβουλή προς τις εγκύους και τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν είναι να αποφύγουν τα ταξίδια στις περιοχές που η μόλυνση από τον ιό είναι μεγάλη και αυτό πρέπει να ισχύσει και για τους συντρόφους τους. Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι δε γνωρίζουμε πόσο καιρό ο ιός μένει ενεργός στο σπέρμα. Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων στη Βρετανία, συμβουλεύει όσους άνδρες έχουν ταξιδέψει σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από το Ζήκα, να χρησιμοποιούν προφυλακτικό για τέσσερις εβδομάδες τουλάχιστον μετά την επιστροφή τους στην πατρίδα ή αν εκδήλωσαν συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό Ζήκα, για έξι μήνες μετά την ανάρρωση.