Μπροστά στον κίνδυνο ενός καταστροφικού ντόμινο βρίσκεται η ελληνική αγορά - και η οικονομία γενικότερα - λόγω της επαπειλούμενης κατάρρευσης της αλυσίδας σουπερμάρκετ "Μαρινόπουλος", η οποία κατέθεσε χθες αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία λιανικού εμπορίου οφείλει πάνω από 550 εκατ. ευρώ σε εγχώριους προμηθευτές της - παραγωγικές, εμπορικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις - και αν βάλει λουκέτο, θα προκληθεί "τσουνάμι" χρεοκοπιών, ακάλυπτων επιταγών και αθέτησης υποχρεώσεων σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.
Τεράστιο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και για τις τράπεζες, που θα βρεθούν μπροστά σε νέα χιονοστιβάδα κόκκινων δανείων. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας και οι πιστώτριες τράπεζες προσπαθούν να βρουν τρόπο διάσωσης της, ενώ η κυβέρνηση παρεμβαίνει, φοβούμενη διασπορά της κρίσης και απώλεια περίπου 12.000 θέσεων εργασίας αν διακοπεί η λειτουργία των καταστημάτων "Μαρινόπουλος".
Η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί με την υπαγωγή της στο άρθρο 99. Ομως η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς ομάδα πιστωτών ενεργοποιεί παλαιότερη αίτηση πτώχευσης και κατηγορεί τους ιδιοκτήτες (την οικογένεια Μαρινόπουλου) για καταδολίευση των πιστωτών - ότι μετέφεραν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας σε δικό τους fund στο Κατάρ, για να μη βρουν τίποτα να κατάσχουν οι πιστωτές (προμηθευτές, ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο εργαζόμενοι κλπ). Τα ακίνητα αυτά εκμισθώνονταν εν συνεχεία στην αλυσίδα "μαρινόπουλος" με πολύ υψηλά ενοίκια, με αποτέλεσμα η εταιρεία να υφίσταται διπλή ζημία, προς όφελος των ιδιοκτητών της.
Διαβάστε σχετικά: Μαρινόπουλος: Καταδολίευση από τους ιδιοκτήτες καταγγέλλουν πιστωτές, ζητούν πτώχευση
Σύμφωνα με πληροφορίες εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της εταιρείας προωθούν ορισμένες πιστώτριες τράπεζες, προτείνοντας να "κουρέψουν" τις απαιτήσεις τους για να υλοποιηθεί το deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου και να αναλάβει εν συνεχεία το μάνατζμεντ της προβληματικής αλυσίδας η πλευρά Σκλαβενίτη. Ομως η οικογένεια Σκλαβενίτη που φημίζεται για τη συντηρητική επιχειρηματική στρατηγικής της σταθερών βημάτων, δεν φαίνεται διατεθειμένη να επωμισθεί τόσο μεγάλο ρίσκο.
Η Μαρινόπουλος Α.Ε βρίσκεται σε δυσχερή θέση και αναγκάστηκε να προχωρήσει στην αίτηση υπαγωγή στο άρθρο 99, προκειμένου να εξασφαλίσει έστω και προσωρινά προστασία από τους πιστωτές. Το deal με τον Σκλαβενίτη έμεινε στα χαρτιά και πλέον με τα χρέη να φτάνουν κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση.
Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία και τους φόβους τους, ότι η «περιπέτεια» της Μαρινόπουλος Α.Ε θα συμπαρασύρει επιχειρήσεις-προμηθευτές της, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί ένα «ντόμινο» εξελίξεων με ανυπολόγιστο αρνητικό αντίκτυπο κυρίως στον κλάδο των τροφίμων.
Το σχέδιο εξυγίανσης και τα χρέη
Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο εξυγίανσης που εκπόνησαν η διοίκηση της εταιρείας και εξειδικευμένοι σύμβουλοι, προβλέπεται υπαγωγή στο άρθρο 99, αναδιάρθρωση δανεισμού, εξόφληση υποχρεώσεων 1,3 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας και καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Στελέχη του ομίλου Μαρινόπουλος επισημαίνουν ότι με την προσφυγή στο άρθρο 99 γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τη διάσωση της εταιρείας, καθώς αποτρέπεται ο «ξαφνικός θάνατος» και υπάρχει χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές.
Ιδιαίτερα σημαντικό σ' αυτή την προσπάθεια θα είναι ό ρόλος των πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες έχουν συνολικές απαιτήσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ από δάνεια και συμβάσεις λίζινγκ.
Στην αίτηση προστασίας από τους πιστωτές η εταρεία αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2015, οι υποχρεώσεις της είναι 1,324 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μεταχρονολογημένες επιταγές 553 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ προς τον δημόσιο τομέα (49 εκατ. σε ΔΟΥ και 51 εκατ. σε ασφαλιστικά Ταμεία). Τα δάνεια ανέρχονται σε 337 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από leasing σε 159 εκατ. ευρώ. Οι σε εργαζόμενους είναι μόλις 4,4 εκατ. ευρώ.
Ως προς τις δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες (συνολικά 153 εκατ. ευρώ) αναφέρεται ότι οι οφειλές προς την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς τη Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ.
Οφειλές υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ) και προς τις εταιρείες Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και Helens (125,7 εκατ. ευρώ), συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου.
Στην αίτηση της η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις καθώς δεν μπορεί να πάρει νέα δάνεια και οι μέτοχοι της «δεν διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν επιπλέον την εταιρεία».
Οπως αναφέρει, σε περίπτωση πτώχευσής της, η εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων δεν θα αποφέρει πάνω από 279 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για την κάλυψη μόλις του 21,7% των απαιτήσεων των πιστωτών της.
Σε αυτή την περίπτωση:
- ΙΚΑ, εργαζόμενοι και Εφορία θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 100% (51,7 εκατ., 4,28 εκατ. και 49 εκατ. ευρώ αντίστοιχα)
- Οι πιστωτές που έχουν λάβει εγγυήσεις, δηλαδή κυρίως οι τράπεζες, μπορούν να εισπράξουν το 93,46% του ποσού που τους οφείλεται.
- Οι πιστωτές που δεν έχουν λάβει διασφαλίσεις -δηλαδή οι προμηθευτές - θα χάσουν σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων τους Θα πάρουν μόλις το 5% απ' όσα έχουν λαμβάνειν. Αυτό θα προκαλέσει ντόμινο στην αγορά, με συνεργαζόμενες εταιρείες να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η στάση των εργαζόμενων
Τεράστια είναι και η ανησυχία των περίπου 12.500 εργαζομένων που αγωνιούν για το μέλλον τους και περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις του αρμόδιου δικαστηρίου, για την αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα. Οι εργαζόμενοι πάντως είναι ια
«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας για να συμπληρώσει: «Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούλιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».