Μια κατάθεση στις ελληνικές αρχές και στο FBI στη Βιέννη στις αρχές Δεκεμβρίου και η «ύποπτη» μεταφορά της οικοσκευής στο εξωτερικό, οδήγησαν στη σύλληψη του καθηγητή Υγείας και πρώην συμβούλου των υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, επιταχύνοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.
Ο συλληφθείς είναι ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης, οποίος συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την πολιτικό στον χώρο του φαρμάκου και θεωρείται από πολλούς, το «βαθύ λαρύγγι» της υπόθεσης.
Μέχρι το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου ήταν «προστατευόμενος μάρτυρας» της υπόθεσης Novartis και συγκεκριμένα, ένας από τα τρία πρόσωπα, που φέρουν τον χαρακτηρισμό αυτόν. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, εξασφαλίζουν οι ίδιοι ασυλία, εάν συνεργαστούν με τις αρχές και ομολογήσουν όσα γνωρίζουν για μία υπόθεση, χωρίς όμως να αποκρύψουν τίποτα.
Στο σημείο αυτό την «πάτησε» ο κ. Μανιαδάκης. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, από τον φάκελο της υπόθεσης Novartis, προέκυψαν στοιχεία, τα οποία έπρεπε κατά 100% να τα γνώριζε ο προστατευόμενος μάρτυρας, αλλά δεν τα είχε αναφέρει στις καταθέσεις του.
Στο πλαίσιο αυτό οι αρχές, τον κάλεσαν για νέα κατάθεση. Επειδή όμως για την υπόθεση ενδιαφέρονται τα μέγιστα και οι Αμερικανοί, η νέα κατάθεση έγινε στη Βιέννη, στις αρχές Δεκεμβρίου και ήταν κοινή, σε άνδρες του FBI και των ελληνικών εισαγγελικών αρχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε δώσει και άλλες καταθέσεις και στις ελληνικές αρχές και στο FBI, με ψευδώνυμο, όπως και οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες.
Μάλιστα οι «Ομοσπονδιακοί» των ΗΠΑ τον θεωρούν ως πρόσωπο με υψηλή εμπλοκή στην υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες και στη συνάντηση αυτή, ο καθηγητής Υγείας και σύμβουλος των πρώην υπουργών Υγείας, δήλωσε ότι αγνοούσε τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι αρχές και τα οποία προέκυψαν από άλλες καταθέσεις και μελέτη των φακέλων της δικογραφίας.
Για να διατηρήσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, όφειλε να μιλήσει και να δώσει διευκρινίσεις για τα νεότερα στοιχεία. Όμως, δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα οι αρχές να θεωρούν ότι έπρεπε να μιλήσει και για τα στοιχεία τα οποία είναι βέβαιες ότι γνώριζε λόγω του βαθμού εμπλοκής του στην υπόθεση, αλλά ο ίδιος τα αρνούνταν.
Κατόπιν αυτών, ήταν βέβαιο ότι θα έχανε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ εκτυλίχτηκαν γεγονότα στο παρασκήνιο. Με βάση την εξέλιξη στη δικογραφία, οι αρχές ξεκίνησαν τη διαδικασία απώλειας της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα και παράλληλα προετοίμαζαν την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, για παθητική δωροδοκία.
Ταυτόχρονα, ο μάρτυρας τέθηκε υπό αυστηρότερη παρακολούθηση και οι άνδρες της ασφάλειας διαπίστωσαν που υπάρχουν κινήσεις μετακόμισης. Στη συνέχεια πληροφορήθηκαν ότι ο τόπος της μετακόμισης ήταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ισπανία και θα έφευγε όλη η οικογένεια.
Το στοιχείο αυτό θεωρήθηκε ιδιαίτερα ύποπτο και ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους, για τις κινήσεις του. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την αποτροπή της... μετακόμισης, η οποία θεωρήθηκε, ότι θα ήταν φυγή και θα είχαμε μια νέα "υπόθεση Χριστοφοράκου".
Οι αρχές εκτίμησαν ότι, μετά την κατάθεση στη Βιέννη, ο μάρτυρας κατάλαβε ότι θα έχανε το πλεονέκτημα και την ασυλία του «προστατευόμενου». Συνδύασαν έτσι και τις κινήσεις για τη μεταφορά της οικοσκευής στο εξωτερικό, οπότε δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις, οι οποίες κατέληξαν στην σύλληψή του στο αεροδρόμιο λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με προορισμό τη Μαδρίτη.
Εκεί τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει, ότι του αφαιρείται το διαβατήριο και ότι του ασκήθηκε δίωξη, για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50, κατηγορίες που εφόσον αποδειχτούν, επιφέρουν πολυετείς ποινές κάθειρξης. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να τους ασκήσουν και νέα δίωξη για ενεργητική δωροδοκία.