Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας τη Δευτέρα το βράδυ στη Ντίφα, στον νοτιοανατολικό Νίγηρα, ανακοίνωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.
«Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν, προς το παρόν υπάρχουν εννέα νεκροί και τραυματίες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Οι βομβιστές «δύο νεαρές γυναίκες και ένας άνδρας» πυροδότησαν τις ζώνες με τα εκρηκτικά που έφεραν σε διαφορετικά σημεία της πόλης, εξήγησε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι ένας από τους στόχους ήταν ένα κορανικό σχολείο που βρίσκεται σε δημοφιλές σημείο της πόλης.
Τα σημεία των επιθέσεων «έχουν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες χτενίζουν την πόλη», εξήγησε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Όπως αναφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «τρεις εκρήξεις» ακούστηκαν περίπου στις 22:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας) στην Ντίφα Κούρα», μια παλιά συνοικία της πόλης.
Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν την ώρα που ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοχαμάντου Ισούφου ξεκίνησε από χθες ευρωπαϊκή περιοδεία η οποία τον έχει οδηγήσει στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.
Τους τελευταίους μήνες επικρατεί ηρεμία στην περιοχή Ντίφα, θέατρο από τον Φεβρουάριο του 2015 πολλών επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ που έχει την έδρα της στη γειτονική βορειοανατολική Νιγηρία.
Στα τέλη Απριλίου η Νιαμέι είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά μια ευρεία περιφερειακή στρατιωτική επιχείρηση στην κοιλάδα της λίμνης Τσαντ (η οποία βρέχει τον Νίγηρα, το Τσαντ, τη Νιγηρία και το Καμερούν) προκειμένου να εκδιωχθούν από την περιοχή τα υπολείμματα της Μπόκο Χαράμ.
Η επιχείρηση αυτή θα επιτρέψει στον Νίγηρα «να εγκαταστήσει τα συστήματα ασφαλείας μας» και την επιστροφή χιλιάδων ανθρώπων που έφυγαν από τα τέλη 2015 από τη λίμνη Τσαντ, είχε επισημάνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας του Νίγηρα Κάλα Μουτάρι, εκτιμώντας ότι «ακόμη και εντελώς αποδυναμωμένη» η Μπόκο Χαράμ εξακολουθεί να αποτελεί «πραγματική απειλή».
Από το 2009, οπότε ξεκίνησε τη δράση της η Μπόκο Χαράμ, 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη βόρεια Νιγηρία, όπως και το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Στα τέλη του Ιανουαρίου η UNHCR είχε απευθύνει έκκληση να συγκεντρωθούν 157 εκατομμύρια δολάρια (127 εκατομμύρια ευρώ) για να προσφερθεί βοήθεια στους εκτοπισμένους στην περιοχή της λίμνης Τσαντ.