Ελλάδα

Νέο πρόγραμμα υποστήριξης ασυνόδευτων ανηλίκων


Ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα υποστήριξης ασυνόδευτων ανηλίκων σχεδιάζουν και υλοποιούν η ειδική γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS.

Το πρόγραμμα που βασίζεται στις αρχές της ολιστικής προσέγγισης, στοχεύει, αφενός στην παροχή συστηματικής υποστήριξης - ανάπτυξη δεξιοτήτων και εποπτεία - των εργαζομένων στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, προκειμένου να συμβάλουν στην προαγωγή της ψυχικής τους υγείας, και αφετέρου στην πρόσβαση των ασυνόδευτων ανηλίκων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Συγκεκριμένα, έχει τρία επίπεδα παρεμβάσεων. Στο πρώτο επίπεδο θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από εκπαιδεύσεις, με στόχο την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στις δομές φιλοξενίας. Στο δεύτερο επίπεδο θα αναπτυχθεί ένα δομημένο σύστημα κλινικών εποπτειών προκειμένου οι εργαζόμενοι να υποστηριχθούν αποτελεσματικά στο έργο τους. Τέλος, το τρίτο επίπεδο θα εστιάσει στον έγκαιρο εντοπισμό και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας βάσει των εξατομικευμένων αναγκών που εμφανίζουν τα ασυνόδευτα ανήλικα. Οι θεραπευτικές αυτές παρεμβάσεις θα παρέχονται από ειδικούς τόσο δια ζώσης όσο και με τη χρήση της τηλεψυχιατρικής.

«Στην πορεία τους προς μια ασφαλή και βιώσιμη συνθήκη ζωής, τα ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονται αντιμέτωπα με μια σειρά από κινδύνους, οι οποίοι πολλές φορές προκαλούν αυξημένες ψυχικές δυσκολίες και ενίοτε διαταραχές,που σχετίζονται με τη στέρηση της παιδικής ηλικίας, τη δυσλειτουργικότητα της οικογένειας, την επικίνδυνη διαδρομή του ταξιδιού στις χώρες προορισμού και τις συνθήκες φιλοξενίας στις χώρες υποδοχής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, μέλη ΔΕΠ και ειδικούς επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές.

«Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στη χώρα μας ένα τόσο ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και κορυφαίους ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς φορείς στον τομέα της ψυχικής υγείας, το πρόγραμμα στοχεύει στην κατάρτιση και υποστήριξη των εργαζομένων, καθώς και την ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας των ασυνόδευτων ανηλίκων μέσω κατάλληλων ψυχοεκπαιδευτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει να εφαρμοσθεί και σε άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που υποφέρουν από τις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία και εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικών δυσκολιών.