Οικονομία

Νέο πακέτο φθηνών δανείων 5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης


Εγκρίθηκε το ελληνικό αίτημα - Ποιες επενδύσεις χρηματοδοτούνται, πώς διαμορφώνονται τα επιτόκια

Ένα ακόμη, μεγάλο πακέτο φθηνών δανείων -με επιτόκιο ακόμη και κοντά στο μηδέν για τις μικρές επιχειρήσεις- εγκρίθηκε σήμερα από το Ecofin για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της έγκρισης του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Στο νέο Εθνικό Σχέδιο έχουν ενσωματωθεί και δαπάνες 795 εκατ. ευρώ για επιχορηγούμενες επενδύσεις στο πλαίσιο του REPowerEU, δηλαδή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Το σκέλος των χρηματοδοτήσεων, όμως, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα και το τραπεζικό σύστημα είναι τα πρόσθετα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν σήμερα, τα οποία προστίθενται στα δάνεια ύψους 12,7 δισ., που ήδη είχαν εγκριθεί για τη χώρα και τα οποία έχουν αξιοποιηθεί από το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις, με πολλά δάνεια να αναμένεται ότι θα εκταμιευθούν μέσα στον Δεκέμβριο.

Τα πρόσθετα δάνεια των 5 δισ. θα προσφέρουν μια σημαντική ανάσα στις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο κατακόρυφης αύξησης του κόστους δανεισμού, καθώς τα επιτόκιά τους αρχίζουν από το 0,35% για τις μικρές επιχειρήσεις. Ενδεικτικό του χαμηλού κόστους δανεισμού και των ευνοϊκών όρων είναι το γεγονός ότι το μέσο επιτόκιο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώνεται σε 1,98% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων είναι 13,5 έτη.

Ποιες επενδύσεις χρηματοδοτούνται

Τα δάνεια παρέχονται από τις συστημικές και άλλες ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και υπό τον όρο ότι η επιχείρηση θα συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σχήμα με ίδια κεφάλαια που θα αντιστοιχούν στο 20% της επενδυτικής δαπάνης, όπως φαίνεται στο σχήμα:

xrimatodotisi

Οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να στραφούν οι επιχειρήσεις για να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις τους είναι οι ακόλουθοι:

Πράσινη μετάβαση: Ύπαρξη προϋπολογισμού επενδύσεων πράσινης μετάβασης, οι οποίες συνεισφέρουν στους πράσινους στόχους (green tagging) του ΕΣΑΑ,

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Ύπαρξη προϋπολογισμού επενδύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, οι οποίες συνεισφέρουν στους ψηφιακούς στόχους (digital tagging)

Καινοτομία, έρευνα & ανάπτυξη: Κάλυψη επιλεξιμότητας ενός τουλάχιστον Δείκτη Καινοτομίας – έρευνας & ανάπτυξης  (όπως αυτοί ορίζονται ειδικότερα στο άρθρο 4 της Υπουργικής Απόφασης Κριτηρίων Επιλεξιμότητας) και ταυτόχρονα ύπαρξη ελάχιστου προϋπολογισμού επενδύσεων καινοτομίας – έρευνας & ανάπτυξης τουλάχιστον στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού της Επιλέξιμης Επένδυσης.

Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων: Ύπαρξη υφιστάμενης ή νέας συνεργασίας, είτε δημιουργία νέου σχήματος που προκύπτει από εξαγορά / συγχώνευση. Ως συνεργασία νοείται η δραστηριότητα που διέπεται από μακροχρόνιες (με συμβατική ή πραγματική διάρκεια μεγαλύτερη της πενταετίας) δεσμευτικού χαρακτήρα συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ μη συνδεδεμένων επιχειρήσεων με σκοπό την από κοινού προώθηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, είτε με τη δημιουργία νομικών προσώπων με τις ίδιες ανωτέρω επιδιώξεις (κοινοπραξίες, συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών ανεξαρτήτως νομικού τύπου, μεταξύ άλλων).

Εξωστρέφεια: Η επιλεξιμότητα των επενδυτικών σχεδίων καθορίζεται με την ύπαρξη εναλλακτικά: α. Μέσου όρου υφιστάμενης εξαγωγικής δραστηριότητας επενδυτή τουλάχιστον στο 15% του κύκλου εργασιών του. Εξετάζονται τα οικονομικά στοιχεία τριετίας του επενδυτή, εναλλακτικά το μερίδιο του κύκλου εργασιών το οποίο πραγματοποιείται με πιστωτικές κάρτες εξωτερικού ή εμβάσματα. β. Ελάχιστου προϋπολογισμού εξαγωγών του επενδυτικού σχεδίου τουλάχιστον στο 15% των προβλεπόμενων συνολικών εσόδων του επενδυτικού σχεδίου (μελέτη βιωσιμότητας). Αυτοτελώς, είναι επιλέξιμα τα επενδυτικά σχέδια τουριστικών καταλυμάτων, επενδύσεων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων καθώς και συγκροτημάτων τουριστικών κατοικιών που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 5 ανεξάρτητες τουριστικές κατοικίες.

Τα περισσότερα δάνεια σε μεγάλους

Σημειώνεται, πάντως, ότι μέχρι τώρα οι μεγάλες επιχειρήσεις παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από το φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών:

•    Έχουν υποβληθεί 513 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων τα 305 υποβλήθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ποσοστό 59% του συνόλου).

•    Από τον προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων και την κατανομή ανάμεσα σε μεγάλες επιχειρήσεις και ΜμΕ φαίνεται ότι η μερίδα του λέοντος των κονδυλίων θα πάει σε μεγάλες. Ειδικότερα, ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 18,14 δισ. ευρώ και μόνο τα 4,88 δισ. ευρώ (δηλαδή το 26%) αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στα 13,26 δισ. ανέρχεται ο προϋπολογισμός των σχεδίων που έχουν υποβάλει μεγάλες επιχειρήσεις.

•    Ήδη έχουν καταρτισθεί συμβάσεις για 228 δάνεια, εκ των οποίων τα 105 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις