Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ανάπτυξη του τουρισμού υγείας παρουσίασε ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, σε κλειστή συνάντηση εργασίας όπου συζητήθηκαν οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα από την έρευνα της διαΝΕΟσις για τον Τουρισμό Τρίτης Ηλικίας και τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα.
Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας συνδέεται με την επένδυση στην ποιότητα, την πρόταξη των ποιοτικών στοιχείων στον τουρισμό, την αύξηση των εσόδων, τη δημιουργία ενός νέου και ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Αναφέρθηκε στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα διευκολύνει επενδυτικές και επιχειρηματικές προσπάθειες στον τομέα του τουρισμού υγείας με αιχμή του δόρατος χωρικές συγκεντρώσεις, μέσα στις οποίες θα μπορούν να αναπτυχθούν δομές παροχής υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με καταλύματα και άλλες εγκαταστάσεις γύρω από τον τουρισμό υγείας.
Τόνισε ότι οι μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στον τουρισμό υγείας ή στον ιαματικό τουρισμό θα πρέπει να εντάσσονται στις στρατηγικές επενδύσεις προκειμένου να προχωρούν με ταχύτητα και ευελιξία.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη πρόβλεψης σε χωροταξικά σχέδια του τουρισμού, που θα έχουν αναφορά σε επενδυτικές πρωτοβουλίες σε περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο.
Επεσήμανε ότι μια σημαντική πρόκληση για τη χώρα είναι η ύπαρξη χωροταξικών θυλάκων όπου θα αναπτύσσονται επενδύσεις και υποδομές για τον τουρισμό υγείας, σύμφωνα με τις καλές πρακτικές του εξωτερικού.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση και ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση των παρόχων που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού υγείας, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί, στη διασφάλιση της ποιότητας και της πιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και τις προδιαγραφές των υποδομών.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού επισήμανε, επίσης, ότι υπάρχει προοπτική διαμόρφωσης Cluster συνεργασιών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία, αλλά και σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μέσα από αυτά τα σχήματα θα προκύπτει η διαμόρφωση τουριστικών πακέτων και συνεργασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαμονής, της εστίασης αλλά και των υπηρεσιών υγείας.
Κλείνοντας, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής, παράλληλα με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών και συμβάσεων συνεργασίας με Ασφαλιστικά Ταμεία του εξωτερικού.